Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många företagare långsamma med att tänka energieffektivt: "Det är mycket panikmässigt redan"

Uppdaterad 29.08.2022 10:22.
Man installerar solpanel på tak
Bildtext Solpaneler producerar energi dagtid, just då företagen har verksamhet. Arkivbild.
Bild: Petteri Juuti / Yle

Både företag och konsumenter i Finland tittar nu extra noggrant på sina elräkningar och funderar på hur både pengar och el ska räcka till i vinter.

Förra veckan lanserades en ny energisparkampanj riktad till framför allt hushåll, och många av oss är beredda att skruva ner på värmen och ta kortare duschar.

Med stigande elpriser funderar också industrin och jordbruket på energieffektivare lösningar.

Men många småföretagare är långsamma med att börja spara energi, trots att det finns mycket de kunde göra och kunde ha gjort redan tidigare.

– Det är mycket snack om energipriserna, och det är mycket panikmässigt redan. Om det fortsätter så här, så vad kan man göra? säger Pargasföretagaren Johnny Orlavičius, som är styrelsemedlem i Väståbolands företagare.

– Elen har varit rätt billig i Finland, jämfört med många andra länder. Många har inte tänkt på saken, förrän nu när situationen har förändrats, säger klimatexpert Anna von Zweygbergk vid Valonia, expertorganisationen för hållbar utveckling i Egentliga Finland.

En dam med mörkt axellångt hår och vit t-skjorta står med en kaj med båtar och tittar in i kameran.
Bildtext Enligt Anna von Zweygbergk har organisationen Valonia också själv börjat spara energi, samtidigt som man ger råd åt andra hur de kunde bli energieffektivare.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Situationen varierar väldigt mycket mellan företag. Enligt von Zweygbergk har större företag oftast ett energimål och en energiplan, särskilt om de jobbar på produktionssidan, medan små och medelstora företag är sämre med det.

Det märks också vid Valonias energirådgivning, och intresset har ökat både hos privatpersoner och bland kommuner, medan företagare mer sällan hör sig för om råd för att använda energi effektivare.

Goda råd för företagare – liksom för privata hushåll

Orlavičius uppmanar företagare att börja med en genomgång av värme och isolering, för i vårt kalla klimat är det massor av energi som går till spillo om de glöms bort.

– Många har kanske inte ens gjort något på årtionden, eller ens på några år. Du behöver kanske inte byta fönster, utan det kan räcka med att byta packningarna. Byt lampor till ledlampor och värm inte upp de utrymmen som inte används på heltid, säger Orlavičius.

Också värmepumpar och solpaneler är enkla åtgärder som sparar mycket energi. Orlavičius eget företag säljer solpaneler, just nu främst till privata hushåll, men han rekommenderar dem speciellt för företagare.

– Solpaneler producerar energi dagtid, just då företaget har verksamhet. Det är en stor möjlighet, och det lönar sig åtminstone att fundera på det. Och det säger jag inte bara för att jag håller på med det. Ta reda på och kolla vad det finns för möjligheter, säger Orlavičius.

En hand håller i en fjärrkontroll för en luftvärmepump.
Bildtext Många företagare, liksom många privatpersoner, kunde spara mycket energi med luftvärmepumpar.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Man kan också låta göra en energisyn av sitt företag, alltså en opartisk utredning av energiförbrukningen och vattenförbrukningen i en byggnad, och få råd om hur man kunde bli energieffektivare på ett lönsamt sätt.

Energieffektivisering en vinn-vinnsituation

Företagarna borde egentligen ha tänkt på det här för länge sedan, inte bara för att energieffektivisering sparar pengar, utan också för att det är bra för klimatet. von Zweygbergk har länge jobbat med energieffektivitet främst ur klimatsynvinkel, och fastän hon inte är glad över kriget i Ukraina och de stigande elpriserna, så är det bra att vi kommit vidare i diskussionen om energisparande.

– På det sättet är det vinn-vinnsituation. Genom att spara energi ger du också åt klimatet, säger von Zweygbergk.

Men för en del företagare kan det ändå vara för sent att tänka på energieffektivisering. Vintern är i antågande, elpriserna stiger alarmerande snabbt, och det är lång väntetid för att få luftvärmepumpar eller solpaneler installerade.

– Elpriset stiger nu så mycket att det kan bli stora problem för vissa företag. Det är alarmerande och skrämmande, säger Orlavičius.

En man med kort mörkt skägg och blåsvart skjorta tittar in i kameran. I bakgrunden en blåmålad byggnad med en val på.
Bildtext Johnny Orlavičius har fått många oroliga samtal av företagare i västra Åboland.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Över lag har intresset för energieffektivisering ökat bland kommunerna i Egentliga Finland, och på många håll diskuterar man nu solparker. Dessutom har Valonia ett nytt projekt där man jobbar med att förbättra samarbetet mellan kommuner och företag. Målet med projektet är att kommunerna och deras rådgivare kan bli bättre på att hjälpa företagen med att göra klimatåtgärder, och med att få ekonomiskt stöd för det.

– Rådgivarna kan berätta vilka verktyg som finns, var information finns och om olika finansieringsmöjligheter, vilket är någonting som så klart intresserar många företag, säger von Zweygbergk.

Diskussion om artikeln