Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska sensationen bästa tänkbara resultat för Finland – basketherrarna är klara för VM: "Tack Sverige!"

Valtonen, Markkanen och Jantunen jublar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I juli såg Finland till att Sverige gick vidare till den andra kvalrundan, och på söndagskvällen betalade svenskarna tillbaka. Sveriges seger över Israel gör att Finland redan nu är klart för basket-VM om ett år.

Finland kan spela kvalmatcherna i november och februari utan press. Laget har redan säkrat sin VM-biljett trots att flera omgångar återstår.

På söndagskvällen slog Finland Estland med 76–68 och tog ett stort kliv mot VM. Det klivet fullbordades några timmar senare då Sverige överraskande besegrade Israel med 95–83.

– Vi har krigat mot narrativet om att vi är den lilla basketnationen Sverige, att vi förlorar mot stora länder. Vi är trötta på det, säger Tobias Borg till SVT Sport.

De finländska spelarna följde med spänning med Sveriges match under resan hem från Tallinn.

– För många var det säkert en av de bästa och mest spännande resorna, men på ett bra sätt. Tack Sverige! Nu kan vi njuta en stund. Laget spelade väldigt bra och det här var som grädde på moset.

– Vi drömmer om större saker i framtiden. Vi kommer att ha ett fint program framför oss men nu gäller att börja ladda för EM som börjar på fredag, säger Finlands förbundskapten Lassi Tuovi till Yle Urheilu.

"Ett historiskt ögonblick"

Finland är klart för VM för andra gången någonsin men laget tar sig till den största scenen för första gången via kval. Till VM 2014 fick Finland ett wild card.

– Vi hade kommit överens om det här med Sverige. Vi hjälpte dem till andra kvalrundan och nu hjälpte de oss till VM, säger Finlands tidigare förbundskapten och nuvarande sportchef Henrik Dettmann skämtsamt.

– Det här är ett historiskt ögonblick i finländsk basket och alla kan vara stolta. Nu fortsätter vi jobba med samma beslutsamhet, professionalism och energi under EM.

Finland inleder EM med match mot Israel på fredag. I gruppspelet möter laget också Polen, Serbien, Tjeckien och Holland.