Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteförvaltningen: Beställ ett nytt skattekort om du tjänar mer än väntat – tre av tio ser ut att spräcka skattekortets inkomstgräns

Från 2022
Uppdaterad 29.08.2022 10:29.
En person sitter framför en laptop med Skatteförvaltningens webbsida öppen.
Bildtext Du kan beställa ett nytt skattekort på nätet, per telefon, med pappersblankett eller genom att besöka skattebyrån.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Skatteförvaltningen uppskattar att nästan tre av tio inkomsttagare kommer överskrida inkomstgränsen på sitt skattekort, om de lyfter lön i samma takt som under perioden januari–juli.

Då man överskrider inkomstgränsen på skattekortet beskattas inkomsterna enligt tilläggssatsen som är högre än grundsatsen.

Enligt Skatteförvaltningen finns det ännu tid att jämna ut den eventuellt högre skattesatsen, genom att beakta de högre inkomsterna och beställa ett nytt skattekort så fort som möjligt.

Så här kan du beställa ett nytt skattekort

  • Skattekort kan beställas på nätet. Logga in i MinSkatt med antingen nätbankskoder eller mobilcertifikat.

  • Du kan också beställa skattekortet per telefon, genom att ringa 029 497 001.

  • Det är fortfarande möjligt att beställa skattekort med hjälp av en pappersblankett, den hittar du här.

  • Man kan också sköta sina skatteärenden med ett besök på skattebyrån. Här hittar du skattebyråernas adresser och öppettider.

Granska din inkomstgräns på skattekortet eller på nätet

Det är enkelt att själv granska om inkomstgränsen på skattekortet är tillräcklig.

Inkomstgränsen finns både i webbtjänsten MinSkatt och på skattekortet. Dessutom syns den på beslutet om förskottsuppbörd som kommer med skattekortet och i inkomstregistret.

"Det lönar sig att jämföra de egna inkomsterna som du har uppgifter om med inkomstgränsen på skattekortet. Om det ser ut att inkomstgränsen inte räcker till för inkomsterna under slutet av året är det på sin plats att beställa ett nytt skattekort", säger överinspektör Heikki Koskela på Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande.

Påminnelse om att kontrollera inkomstgränsen också per textmeddelande

Skatteförvaltningen har redan i tre års tid skickat textmeddelanden till en del av de kunder vars inkomstgräns på skattekortet hotar att överskridas enligt Skatteförvaltningens uppgifter.

Textmeddelanden skickas till sammanlagt 8 000 kunder också i höst. I textmeddelandet uppmanas personen att granska inkomstgränsen och vid behov göra ett nytt skattekort i MinSkatt.

Källa: Skatteförvaltningens pressmeddelande