Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

16-årig pojke fick livshotande blodförgiftning – enligt mamman är Apotti orsaken, HUS förnekar samband

Från 2022
En hand håller i en spruta och centralvenkateter.
Bildtext Smutsig centralvenskateter orsakade ung pojke blodförgiftning.
Bild: Yle/Juho Teir

Över 450 underskrifter av läkare finns med i ett besvär som i dagarna ska skickas till Valvira. En del av dem påminner om fallet med den blodförgiftade pojken.

Enligt mamman hamnade sonen i livsfara och behövde långvarig sjukhusvård efter blodförgiftningen. Hon anser att patientregistersystemet Apotti bär skulden till händelsen. Enligt henne försvann vårdanvisningarna från systemet i samband med att Mejlans sjukhus övergick till Apotti.

Den då sextonåriga pojken hade en kateter i centralvenen som inte blev rengjord vilket ledde till att bakterier kom in i blodomloppet. Vanligtvis rengörs katetern en gång i veckan. Pojken fick blodförgiftning som gav honom hög feber och mamman förde sin son till det Nya barnsjukhuset i Helsingfors.

Nya barnsjukhuset
Bildtext Pojken fick föras till det Nya barnsjukhuset i Helsingfors.
Bild: Matti Myller / Yle

Genetisk sjukdom ligger bakom

Sonen lider av ett genetiskt fel som förorsakar anemiska symtom och förändringar i kroppen som drar ner på hans hälsa.

Mamman anser att det är självklart att blodförgiftningen berodde på den smutsiga katetern och att den smutsiga katetern i sin tur berodde på att anvisningarna om rengöringen inte fanns i Apotti.

Hon har klagat om fallet till Nya barnsjukhusets cancer-, blod- och transfusionsläkare och till Patientförsäkringscentralen. HUS har gett sitt svar till centralen och ärendet utreds.

Mejlans tornsjukhus i Helsingfors.
Bildtext Enligt HUS ligger felet inte i Apotti.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

HUS : Felet inte i Apotti

Enligt det svar som HUS ger har Apotti-systemet inget att göra med fallet i fråga. Ändå säger man själv att rengöringen av katetern inte gjorts som den borde, antingen har anvisningen inte skrivits alls eller så har den inte följt med i datasystemet.

Pojkens genetiska sjukdom blev värre efter blodförgiftningen och har krävt många fler sjukhusbesök än vad som annars hade varit fallet.

Valvira får ta emot en klagan inom kort

Saara Sotala som är specialläkare inom det allmänmedicinska samlar som bäst in namn till en klagan som berör problemen med Apotti.

Hon berättar till Yle att hon stött på flera fall där viktig information inte har registrerats i systemet. Hittills har hon fått in underskrifter av över 450 läkare och det är meningen att det här ska skickas in till Tillstånds- tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira i början av september.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yles artikel 16-vuotias poika sai hengenvaarallisen verenmyrkytyksen – äidin mukaan syynä on Apotti-järjestelmän ongelma, HUS kiistää yhteyden

Diskussion om artikeln