Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu talar Susanna Tapani ut om sin kontroversiella resa: "Då kändes det som ett bra beslut"

Från 2022
Susanna Tapani i närbild.
Bildtext Susanna Tapani är tillbaka i Damlejonens laguppställning.
Bild: Tomi Hänninen

Susanna Tapanis beslut att resa hem mitt under VM-turneringen i ishockey har väckt starka reaktioner. Hon säger till Yle att hon är starkt engagerad i landslaget trots att hon prioriterade sin kompis bröllop framför matchen mot USA.

Finlands förstacenter är tillbaka i laguppställningen då Damlejonen möter Japan i eftermiddag. Hon spelade inte 1–6-förlusten mot USA.

Hon kommenterade sitt kontroversiella beslut efter Finlands träningspass i morse.

– Jag reste på fredag då vi inte hade match och återvände på söndag. Jag betalade själv för resan. Det är onödigt att diskutera det desto mer. Då kändes det som ett bra beslut. Mina vänner och min familj är viktiga för mig. Vi fattade beslutet tillsammans och nu måste jag leva med det, säger Tapani till Yle Urheilu.

Hon beklagar att hennes agerande har kastat en skugga över landslaget.

– Jag är oerhört ledsen. Det var en personlig händelse och jag upplever att jag fick fatta beslutet självständigt.

Susanna Tapani intervjuas av Yle Urheilu.
Bildtext Susanna Tapani beklagar den uppståndelse som hennes agerande väckt.
Bild: Tomi Hänninen

Tapani bedyrar att hon är engagerad till fullo i landslaget.

– Jag är här och har förberett mig på samma sätt som alla andra. Det var en match och ett beslut, men nu är jag tillbaka. Naturligtvis är alla matcher viktiga, men jag är bara en spelare och resten av laget är kapabelt att spela utan mig.

Tidigare landslagsstjärnor har kritiserat hennes beslut. Legendaren Riikka Sallinen sade till Iltasanomat att hon chockerades då hon hörde nyheten.

– Det här laget är mycket viktigt för mig, men alla är berättigade till sina åsikter. Jag fattade beslutet i samråd med tränarna, säger Tapani.

"Kan ha varit en felbedömning"

Landslagets huvudtränare Juuso Toivola medger att beslutet att tillåta Tapani att lämna laget mitt under turneringen kan ha varit ett misstag.

– Självklart så funderade vi om beslutet var rätt. Vi måste överväga hur vi resonerar i dylika fall i fortsättningen. Detta kan ha varit en felbedömning. Det grämer att vi orsakat den här uppståndelsen. Vi beklagar det, säger Toivola.

Damlejonens GM Tuula Puputti säger att landslaget nu bör se över sina gemensamma spelregler.

– Vi vill uppnå bästa möjliga resultat och naturligtvis också i varje match, men ibland står vi inför dylika frågeställningar. Med tanke på fortsättningen kan det ha varit till nytta för oss att mindre rutinerade spelare fick mer ansvar.

Diskussion om artikeln