Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Soites chefsöverläkare lämnar sin tjänst: "Det är dags att låta någon annan ta över"

Chefsöverläkare Pirjo Dabnell.
Bildtext Pirjo Dabnell återgår till att jobba som praktiserande läkare i gynekologi, det jobb som ligger henne närmast hjärtat.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

För ett par veckor sen lämnade vårdsamkommunen Soites chefsöverläkare Pirjo Dabnell in sin avskedsansökan. Dabnell säger att det inte ligger någon dramatik bakom beslutet utan att det är många faktorer som samverkar.

De tuffa tiderna under pandemin har också tärt på krafterna.

– Jag har alltid tänkt att jag är bäst som praktiserande läkare. Jag är utbildad gynekolog och det är det jobbet som ligger mitt hjärta närmast. Jag tänkte att det kanske är dags att göra något annat och låta någon med mera krafter ta över som chefsöverläkare, säger Pirjo Dabnell.

Jobbat hårt inför vårdreformen

Pirjo Dabnell har lett Soite i fem år. När hon inledde arbetet var hon medveten om att en vårdreform väntade och redan då gjorde Soite ett stort arbete för att börja anpassa sig till att bli ett välfärdsområde.

– Det var ett jätteroligt arbete eftersom det funkade så pass bra. Vi kunde också kämpa emot centraliserings- och dejoureringshotet som nästan tog ifrån oss möjligheten att verka som centralsjukhus, säger Dabnell.

Centralsjukhuset gick vinnande ur striden, och kunde fortsätta dejourera, operera och förlösa som tidigare. Det är en seger som Dabnell kallar Lex Pohjanmaa.

– Det var jätteroligt och det kommer att fortsätta vara ett varmt minne för mig, säger Dabnell.

Men kampen krävde mycket energi vid sidan om det dagliga vårdarbetet. Sen kom pandemin. Det var en svår tid, speciellt i början säger Dabnell. Den stora svårigheten var all osäkerhet kring hur man skulle agera.

Du har hela tiden under pandemin sagt att vi måste orka lite till. Hur gjorde du själv för att orka?

– Det viktigaste är att vår personal varit toppen. Alla har gjort sitt bästa och inte räknat vare sig timmar eller ansträngningar. Om det inte varit för dem hade man inte orkat och arbetskamraterna har varit ett stort stöd.

Den andra kraftkällan är den egna familjen och hemmet på landsbygden.

– Jag har en stor familj och ett trevligt hem. Jag kommer loss från jobbet när jag är ledig och fritiden har varit skön. Men visst har det varit långa arbetsdagar de senaste åren.

Chefskap handlar om att serva anställda

Pirjo Dabnell började sin bana inom Soite som chefsläkare på den gynekologiska avdelningen, sen fortsatte hon inom det operativa blocket och till sist blev hon chefsöverläkare.

Dabnell säger att chefsjobbet innebär att man ska göra saker och ting så lätta och smidiga som möjligt för medarbetarna.

– På så sätt hjälper man dem att orka. Chefsjobbet är ett servicearbete.

När Pirjo Dabnell nu lämnar Soite för att arbeta inom den privata vårdsektorn vill hon tacka både invånarna och medarbetarna i Soites område. Allra främst för de senaste pandemiåren.

– Folk har orkat och därför har Mellersta Österbotten inte hamnat i någon vårdkris utan kunnat jobba vidare. Vårdpersonalen har gjort ett stort arbete, men jag vill också tacka invånarna som verkligen tagit stt sitt ansvar. Ett stort tack för det, säger Pirjo Dabnell.