Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fyrverkerier sysselsatte polisen under helgen – i Laihela sköt någon mot polisbil

fyrverkerier ovanför havet, där det också brinner en stor brasa
Bild: Helena von Alfthan / Yle

670 larm och 40 gripanden i helgen.

Helgens villaavslutning märktes i antalet larmuppdrag för polisen.

Totalt kom mer än 670 larm och 40 personer greps, de flesta på grund av kraftig berusning eller störande uppträdande. Totalt 14 personer greps som misstänkta för brott.

Venetiaden i Karleby sysselsatte polisen en del, trots att det inne på själva festivalområdet var lugnt. Utanför området förekom ordningsstörningar och uppdrag kopplade till användning av fyrverkerier. Polisen beslagtog bland annat fyrverkerier av minderåriga.

Vårdslös hantering och rattfylleri

I övrigt syns också störande och vårdslös hantering av fyrverkerier på olika håll inom polisinrättningen. Raketer och smällare har använts på ställen där det inte är tillåtet och en del sköt också efter och före de tidsbegränsningar som gäller.

Under veckoslutet greps totalt 13 rattfyllerister, av de här var sju grovt rattfylleri. Även misshandelsanmälningarna var 13 stycken, två fall utreds som grov misshandel.

Raket mot polisbil i Laihela

Nära padelhallen i Laihela sköt någon på lördag kväll en raket mot en polisbil. Dörren till polisbilen var öppen och raketen exploderade precis intill bilen.

Den ena av konstaplarna som var på plats fick åtminstone en tillfällig hörselskada på grund av smällen. Ärendet utreds som förorsakande av fara. En stor grupp ungdomar fanns på plats och gärningsmannen har troligtvis flytt till fots från platsen.

Tips om vem det var som sköt raketen tas emot per e-post vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

En annan allvarlig händelse kopplad till fyrverkerier skedde också i Laihela under lördag kväll. En sopstation invid ungdomsgården Laihian nuorisoseura började brinna.

Enligt preliminära uppgifter till polisen hade flera barn och unga skjutit fyrverkerier och på det sättet orsakat branden.