Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

25 år sedan prinsessan Diana dog – en tidlös ikon som fortfarande får nya beundrare

I dag har det gått 25 år sedan världen tog emot nyheten om att prinsessan Diana omkommit i en våldsam bilolycka i Paris.

Den 31 augusti 1997 kör en svart Mercedes in i tunneln under Place de l’Alma, nära Eiffeltornet, i Paris. Klockan är 00.25 och i bilen färdas utöver chauffören två män och en kvinna.

Bilen jagas av fotografer på motorcyklar och kör i en hisnande hastighet på 150 kilometer i timmen. Bilen krockar rakt in i en betongpelare i tunneln och bilen klyvs nästan itu.

Två av männen dör direkt, men kvinnan som visar sig vara prinsessan Diana är fortfarande vid liv och ligger på golvet.

På bara någon minut är en läkare på plats vid olycksplatsen.

– Passageraren i framsätet skriker, han andas. Han kunde vänta i några minuter. Den kvinnliga passageraren, den unga kvinnan, stod på sina knän på golvet av bilen med huvudet böjt. Hon hade svårt att andas. Hon behövde hjälp snabbt, berättar läkaren Frederic Mailliez som var först på plats då för 25 år sedan.

Mailliez körde genom tunneln och stannade då han såg bilolyckan och rusade fram till den rykande bilen.

Efter att ha kartlagt situationen springer Mailliez tillbaka till sin bil där han larmar nödcentralen och hämtar en andningsväska. Några minuter senare är ambulans på plats och passagerarna förs till sjukhuset.

Men trots läkarnas återupplivningsförsök kan inte prinsessan Dianas liv räddas. Klockan 4 på morgonen förklaras hon död och därefter sprids sorgebudet världen över.

Ovanför Alma-tunneln i Paris finns en icke-officiell minnesplats till prinsessan Diana.
Bildtext Ovanför tunneln där bilolyckan inträffade finns nu en icke-officiell minnesplats för prinsessan Diana. Chauffören och pojkvännen Dodi al-Fayed dog också i olyckan medan Dianas livvakt överlevde trots svåra skador.
Bild: Ray Tang/Lnp/Shutterstock/All Over Press

I en utredning som gjordes 2008 slås det fast att den dödliga bilolyckan orsakades av chaufförens grovt vårdslösa körande och att bilen jagades av paparazzi som ville fota prinsessan Diana med hennes pojkvän Dodi al-Fayed.

Världen sörjde folkets prinsessa

Sönerna William och Harry som är 15 respektive 12 år gamla befinner sig i Skottland i familjens sommarhus tillsammans med drottning Elizabeth II, prins Philip och sin pappa prins Charles då de nås av dödsbudet.

Då olyckan inträffar är Diana och prins Charles skilda, vilket betyder att Diana inte längre är kunglig och därför inte har rätt till en statsbegravning. Den brittiska kungafamiljen hamnar i konflikt om hur Dianas död ska hanteras och i tidningar och bland folket får familjen utstå massiv kritik. Den brittiska flaggan utanför Buckingham Palace har inte hissats på halv stång, vilket upprör särskilt den brittiska kvällspressen.

Sörjande människor och ett hav av blommor utanför Kensington Palace efter att prinsessan Diana dött år 1997.
Bildtext Utanför Kensington Palace, där prinsessan Diana bodde efter sin skilsmässa från prins Charles, lämnade sörjande människor blommor till minne av hennes bortgång.
Bild: jeremy sutton-hibbert / Alamy/All Over Press

Kungafamiljen kritiseras starkt för sin tystnad och för att de inte genast reste hem från Skottland. Till sist återvänder familjen till London och drottning Elizabeth hedrar minnet av Diana i ett tv-sänt tal den 5 september.

Följande dag samlas nästan en miljon människor på gatorna i London för att se när begravningståget passerar. Gatorna är så gott som tysta trots människosamlingen, och det enda som hörs är snyftningar, skrik och ringande klockor. När kortegen passerar Buckingham Palace böjer drottningen sitt huvud och flaggan vajar på halv stång under begravningen.

Begravningen sänds på tv och ses av 2,5 miljarder människor världen över.

Prinserna William och Harry följer efter Dianas kista tillsammans med sin pappa Charles, farfar Philip och morbror Charles Spencer.
Bildtext William var bara 15 år och Harry 12 år då deras mamma Diana dog. De följde hennes kista tillsammans med sin pappa Charles, farfar Philip och morbror Charles Spencer.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Dianas minne lever vidare

Inför årsdagen av Dianas död har hennes yngste son prins Harry sagt att hon aldrig kommer bli bortglömd.

– Jag vill att det ska bli en dag fylld av minnen från hennes otroliga arbete och kärlek till sättet hon gjorde det på. Jag vill att det ska vara en dag då jag kan minnas min mammas anda tillsammans med min familj, med mina barn som jag önskar kunde ha träffat henne. Varje dag hoppas jag kunna göra henne stolt.

Monumentet Frihetens flamma, som ligger ovanför Pont de l'Alma-tunneln där olyckan inträffade, har blivit en minnesplats för prinsessan Diana.

Människor från olika generationer och hela världen samlas vid platsen för att ära prinsessan. Diana är fortfarande en ikon som många ser upp till, också de som inte ens var födda när hon dog.

Två personer tittar på souvenirer som andra lämnat till minne av prinsessan Diana vid Frihetens flamma i Paris, alldeles intill tunneln där prinsessan dog i en våldsam bilkrock.
Bildtext Människor har lämnat mängder av föremål till minne av prinsessan Diana vid Frihetens flamma i Paris, som ligger ovanför tunneln där den dödliga bilkrocken skedde.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/Mohammed Badra

16-åriga Irina Ouahvi som besöker monumentet berättar att hon känner till Diana tack vare Tiktok och sin mamma.

– Även med sin stil var hon feminist. Hon utmanade kunglig etikett, bar cykelshorts och avslappnade byxor, säger Ouahvi.

Holländska Francine Rose är också 16 år gammal och besöker monumentet medan hon är i Paris på en cykelresa. Rose berättar att hon upptäckte Diana och hennes fascinerande historia genom filmen Spencer som utkom ifjol med Kristen Stewart i huvudrollen.

– Hon är inspirerande för hon utvecklades i det strikta hushållet i kungafamiljen och ville bara vara fri, säger Rose.

Källor: AFP, AP, Expressen, The Guardian, Reuters.