Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny dekan till Åbo Akademi i Vasa ska väljas under hösten – processen har redan startat

Från 2022
Uppdaterad 29.08.2022 15:41.
Academill, Åbo Akademi i Vasa.
Bild: Yle/Andy Ödman

Dekanen vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier på Åbo Akademi, Fritjof Sahlström, byter jobb. Processen att hitta en ny dekan har redan börjat.

Fritjof Sahlström lämnar Åbo Akademi efter fem år som dekan vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier, FPV.

Från och med november är han professor i pedagogik på Helsingfors universitet.

På fakulteten är man nöjda med hur Sahlström skött sitt jobb.

– Fritjof Sahlström har gjort ett fantastiskt bra arbete som dekan vid Åbo Akademi. Vi tackar honom för det, säger professor Ria Heilä-Ylikallio, medlem i fakultetsrådet.

– Men dekanat är alltid tidsbundna arbeten, så på det sättet är det inte alldeles överraskande att en som varit dekan söker sig till nya utmaningar.

Processen med att hitta en efterträdare till Sahlström har redan inletts.

– Vi har diskuterat saken i fakultetsrådet på vårt möte i augusti och ledigförklarat dekanatet. Ansökningstiden pågår till den 23 september.

Intervjuer redan i oktober

Efter att ansökningarna kommit in kommer fakultetsrådet att intervjua dem som fyller behörighetskraven, det vill säga man ska ha bevisad professorskompetens och erfarenhet av ledarskap.

Det här sker troligtvis i oktober.

– Efter intervjuerna rangordnar fakultetsrådet de sökande så att man utser gärna minst två kandidater som rektorn ska välja emellan, säger Heilä-Ylikallio.

Tills Åbo Akademi hittar en efterträdare till Sahlström är det vicedekanen som sköter uppgifterna.

Tanken är att den nya dekanen ska inleda sitt jobb från och med årsskiftet.

– Folk kan inte lämna sina professurer eller toppjobb hur som helst på kort varsel för att bli dekan. Det där får man se. Det kan hända att man får sökande som kan tillträda tidigare eller den första januari.

Heilä-Ylikallio ser inga större utmaningar som den nya dekanen har att jobba med, men hon hoppas att forskningen skulle prioriteras även i fortsättningen.

– För fakultetens del så har Sahlström arbetat upp forskningen väldigt bra. Han har lyckats skapa sådana verksamhetsformer vid fakulteten så att personalen hinner bättre än tidigare med forskning.