Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fastighetsutvecklare Eero Lehti tror fortfarande på byggstart för skärgårdsby i Pyttis kommande sommar – trots att branschen velar

Bro över sund.
Bildtext En del av husen som enligt planen ska byggas i Spjutsundet skulle ha utsikt över bron som förbinder Mogenpört med fastlandet. Området som planeras här i Pyttis är större än bostadsmässoomårdet i Lovisa.
Bild: Yle/Mira Bäck

Planeringen av skärgårdsbyn vid Spjutsundet i Pyttis fortsätter rulla på, fastän det finns en del mörka moln på himlen för alla som sysslar med byggprojekt.

I somras vann detaljplanen för området laga kraft efter att förvaltningsdomstolen förkastat alla besvär. Planen är att bygga 50–60 hus vid Spjutsundet, ett landområde som ligger precis sydost om bron som leder över till ön Mogenpört.

Det är fastighetsutvecklaren Eero Lehti som står bakom planerna och han berättar att de för stunden håller på att titta olika husmodeller.

– Vi för diskussioner med olika husleverantörer. Den som köper en tomt kommer att få några olika husmodeller att välja mellan, säger Lehti.

Vene ja saaristomaisemaa punaisena rakennuksineen kauniina kesäpäivänä.
Bildtext Den här bilden är från Fagerö som ligger utanför Pyttis. Skärgårdsbyn i Spjutsundet ska byggas i samma anda.
Bild: Maija Tuunila / Yle

Han hoppas fortfarande att byggandet vid Spjutsundet ska komma i gång kommande vår eller sommar, men allt är väldigt osäkert just nu.

– Det är möjligt att vi lyckas komma i gång redan då, men marknadssituationen är osäker. Elpriser och priset på byggmaterial påverkar. Alla följer med vad hösten för med sig, säger Lehti.

Möjligtvis blir det alltså en senare byggstart om kunderna inte vågar fatta beslut nu då priserna gått upp.

Spjutsundet ska alltså enligt planen få 50–60 hus, både sommarstugor, småhus och radhus, samt affärer, företagslokaler, restauranger och inkvartering. Förutom fiskehamnen ska det finnas en småbåtshamn både för invånare och för gäster. Det går att placera en bränslestation i hamnen så båtfarare kan tanka.

Terhi Lindholm ja Eero Lehti.
Bildtext Pyttis kommundirektör Terhi Lindholm och Eero Lehti träffades i sommar och diskuterade projektet. "Projektet på Spjutsundet ökar Pyttis dragningskraft" säger Lindholm.
Bild: Jari Korkki / Pyhtään kunta

Det beror på köparna om husen blir sommarstugor eller permanent boende. Eero Lehti tror just nu att det är många som kommer att vilja bo där året runt.

– Det har blivit vanligare att jobba på distans så jag tror många av köparna vill sköta sitt jobb hemifrån.

Intresserade har också redan hört av sig, men ännu finns det inga namn på några papper.

Eero Lehti säger att han känner sig positiv till projektet just nu.

– Det har varit fyra lite svårare år då det varit osäkert om vi alls får bygga där. Det var en lättnad då domstolen tog sitt beslut, säger han.

Pyttis kommun har beviljat projektet några extra år för att komma till skott.

Diskussion om artikeln