Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studieåret inleddes vid Vasa universitet: "Den här dagen har jag väntat länge på"

Amanda Saari studerar förvaltingsvetenskap vid Vasa universitet
Bildtext Amanda Saari har bott i Vasa i ett år och nu inleder hon studierna i förvaltningsvetenskap vid Vasa universitet.
Bild: Anna Ruda / Yle

På måndagen inledde 720 nya studerande sina studier vid Vasa universitet. Första intrycket av universitet, stan och studielivet är bra även om allt nytt är lite spännande.

Vasa universitets rektor Jari Kuusisto välkomnade de nya studerande och sedan var det dags för info om universitet, Vasa och studentkåren.

När tutorerna kom in i salen släppte äntligen spänningen.

Katri Salmela studerar förvaltingsvetenskap vid Vasa universitet
Bildtext Katri Salmela har hunnit bo i Vasa en månad och hon gillar stan.
Bild: Anna Ruda / Yle

Provade på studielivet redan i våras

Katri Salmela från Uleåborg är en av dem som satt i salen. Hon ska börja studera förvaltningsvetenskap och just det aktiva studielivet var en sak som lockade henne till Vasa.

– Jag har en väldigt god vän som bor här och när jag hälsade på hen i våras märkte jag genast att det här är en väldigt trevlig stad. Jag hade aldrig varit här förut och när jag fick komma med på några studentevenemang lade jag märke till den stora gemenskapen bland de trevliga studerande, säger Salmela.

Salmela har hunnit bo i Vasa i en månad och hon tycker om stan. Hon berättar att vädret i Vasa har varit fint, hon har lärt känna nya platser och snälla människor.

– Hittills har allt varit jättebra.

Kanske prova på segling

Efter gymnasiet tog Amanda Saari från Seinäjoki ett mellanår i Vasa och nu har hon börjat studera vid Vasa universitet. Hon valde att studera i Vasa eftersom det inte är så långt till hennes föräldrar i Seinäjoki, dessutom tycker hon att Vasa är en trevlig stad. Att nu börja studera förvaltingsvetenskap är spännande.

– Den här dagen har jag väntat länge på, säger Saari.

Kristian Saurio studerar förvaltningsvetenskap vid Vasa universitet.
Bildtext Kristian Saurio har aldrig bott vid havet.
Bild: Anna Ruda / Yle

Kristian Saurio har just flyttat till Vasa från Tammerfors och han har fått ett bra första intryck och han ser framemot en ny fas i livet och att få bo nära havet.

– Jag har aldrig bott vid havet. Kanske jag ska prova på segling, säger Saurio.

Saurio hoppas att han bor utomlands om tio år.

– Man vet aldrig vart livet för en, säger han.