Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Månraketen kom inte iväg – efter 50 år fortsätter väntan lite till

Från 2022
Jorden sedd från rymden. På jorden syns den västra halvklotet med hav omrking samt molk.
Bildtext Det blev ingen raketuppskjutning från Kennedy Space Center i Florida under måndagen.
Bild: NASA / JPL

Först en läcka och sedan motorproblem gjorde att Nasa tvingades skjuta upp uppskjutningen av den obemannade månraketen Artemis I på måndagen. Nästa försök kan ske tidigast på fredag.

Uppskjutningen av den amerikanska rymdstyrelsen Nasas största raket någonsin blev inte av på måndagen, trots många rymdintresserades förhoppningar.

Nasa uppgav efteråt att ett temperaturproblem i en av den 98 meter långa raketens fyra jättelika motorer gjorde att starten måste senareläggas.

Redan tidigare ifrågasattes uppskjutningen efter att man hade uppdagat en läcka och en eventuell spricka i raketen.

Det betyder att nästa försök kan ske tidigast på fredag. Om problemen inte är åtgärdade tills dess är måndagen den femte september också ett alternativ, uppger Nasa.

En orange och vit raket står startklar och upplyst i mörkret.
Bildtext SLS-raketen nästan redo för start.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Den uppskjutna flygningen är alltså obemannad, men det är frågan om en provflygning av en motsvarande raket som skulle användas för att flyga människor till månen igen efter en paus på 50 år.

Avsikten med flygningen är att testa Space Launch System-raketen och den Orion-kapsel som är fäst vid raketen. Dockor som är försedda med sensorer ska samla in data för en framtida bemannad månflygning.

Den obemannade övningsflygningen är nämligen den första delen av Nasas Artemis-program och en bemannad flygning, Artemis II, planeras för år 2024. Artemis III blir sedan själva månlandningen, men det sker tidigast år 2025, bedömer bland annat brittiska BBC.

Här kan du läsa mera om Artemis och det första steget på resan tillbaka till månen, efter femtio års frånvaro