Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gulisarna har anlänt till Åbos studentkvarter: "Vi får se vad det innebär att studera, jag är öppen för allt!"

Bild av en mans t-skjorta med orden "tutor" på. Bakom står en ung kvinna och håller i en skylt med texten "Ekonomi".
Bildtext Studierna vid Åbo Akademi och Novia inleddes på måndagen med lära känna-evenemang för gulisar och tutorer.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Åbo har ett gott rykte som studiestad, menar årets gulisar. I studentkvarteren inleds den nya terminen med studieorientering och picknick.

Yle Åboland var på plats när nya studerande från hela landet anlände till Åbos studentkvarter på måndagen och fick sin första smak av studielivet.

Linus Sandbacka från Vasa påbörjar sina studier på samhällsvetenskapliga fakulteten vid Åbo Akademi, och han berättar att Åbo var det självklara valet som studiestad.

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsvetenskaper, och Åbo är en bra, mellanstor studiestad. Jag har många bekanta som studerar här.

Sandbacka hoppas att årets studieevenemang får hållas utan de restriktioner som varit i kraft under coronapandemin. Han ser fram emot att se vad Åbo har att erbjuda som studiestad och att delta i evenemangen under gulisveckan.

– Vi får se vad det innebär att studera, jag är öppen för allt!

En unf blond man med glasögon står framför ett gäng ungdomar på en innergård.
Bildtext För Linus Sandbacka från Vasa var Åbo det självklara valet som studiestad.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Också Ronja Fast från Borgå ska studera samhällsvetenskaper. Hon har tagit två mellanår och funderat noga på vad hon vill studera.

– Det stod och vägde mellan studier i Åbo eller Helsingfors. Jag har besökt Åbo tidigare, och både vänner och familjemedlemmar rekommenderade Åbo. Jag ser fram emot att lära känna alla och att få vara i själva byggnaderna.

En ung blond kvinna med lockigt hår och jeansjacka.
Bildtext För Ronja Fast från Borgå föll valet på Åbo Akademi och samhällsvetenskaper.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

"Första sitzen är på torsdag"

Greta Mäkelä från Helsingfors påbörjar sina ekonomistudier vid Åbo Akademi i höst. Eftersom hennes gymnasietid har präglats av pandemin och restriktionerna, så är det extra roligt att nu vara på plats på campus och se alla människor som hon kommer att studera med, säger hon.

– Jag ser fram emot allt program som tutorerna har planerat för oss. Det blir roligt att festa, och också att studera lite. Nu under veckan har vi först studieorientering. Vi ska lära känna vårt campus.

POrträtt av en blond kvinna framför ett gäng ungdomar.
Bildtext Greta Mäkelä påbörjar sina ekonomistudier vid Åbo Akademi i höst.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

På kvällarna har tutorerna ordnat program utomhus, bland annat stadsrundvandring, berättar Mäkelä.

Första sitzen är på torsdag!

― Greta Mäkelä, gulis

En av de tutorer som kommer att ha fullt upp under veckan är Eva-Li Teir, som studerar andra året vid samhällsvetenskapliga fakulteten. Enligt Teir har tutorerna gjort sitt jobb om alla nya studerande har hittat en vän efter gulisveckan.

– Jag var tutor också i högstadiet och gymnasiet, och jag tycker om att få folk att känna sig välkomna.

Eftersom Teir började studera under pandemin så ser hon det kommande året som ett nytt gulisår också för hennes egen del.

– Jag känner själv inte till alla byggnader, då mycket gick på distans under mitt eget gulisår. Jag har exempelvis aldrig varit i huvudbyggnaden, skrattar Teir.

"Det finns mycket som är bra med sjukskötaryrket"

Också på yrkeshögskolan Novia får årets gulisar en rundvandring tillsammans med sina tutorer.

– Mitt gulisår var jättetrevligt och mina tutorer inspirerade mig jättemycket. Det handlar om att vara en kompis och att hjälpa gulisarna att komma in i studielivet, säger Johanna Manelius som är tutor på på sjukskötarlinjen.

– Och så gäller det att hålla ett öga på gulisarna, så att ingen blir ensam. Vi ska försöka hjälpa dem att hitta kompisar, tillägger Erika Sevelius.

Bidl av två kvinnor i chockrosa studentoveraller.
Bildtext Erika Sevelius (t.v.) och Johanna Manelius, andra årets studerande och tutorer på sjukskötarlinjen vid yrkeshögskolan Novia.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Tvisterna inom vårdbranschen har under den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i pressen, och enligt Sevelius hör det också till tutorrollen att berätta för de nya studerandena om de positiva sidorna med yrket.

– Jag tycker att det skrivs många onödiga saker i tidningarna. På många håll är det dåligt ställt för sjukskötare, men mycket som skrivs är överdrivet. Det finns mycket som är bra med yrket, men om det enda som hörs är att allt är skit så skrämmer man ju bort folk från studierna, säger Sevelius.

Porträtt av en blond ung kvinna framför en ingång med glasdörrar.
Bildtext Tutor Erika Sevelius vill lyfta fram de positiva sidorna med sjukskötaryrket till sina gulisar.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Sevelius berättar att man under den första dagen med gulisarna ska hänga i en park på kvällen och ordna lekar för att lära känna varandra.

– Det blir mysigt och roligt, och sedan ska vi gå ut och klubba.

Diskussion om artikeln