Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Positiva Hangöbor och avloppsnät i Täktom fick pris

Från 2022
Tre personer som står bredvid varandra och visar pris de fått. De heter Anne Ekholm, Petra Rehnström och Mats Rehnström.
Bildtext Anne Ekholm fick ett hedersomnämnande när årets positivaste Hangöbor 2022 utsågs. De positivaste Hangöborna är krögarparet Petra och Mats Rehnström.
Bild: Privat

Årets positivaste Hangöbo är krögarparet Petra och Mats Rehnström. Långörns och Gloskärs avloppsandelslag har fått Hangö stads miljöpris.

På årets Hangödagar utdelades flera pris. De positivaste Hangöborna 2022 avslöjades och även stadens miljöpris delades ut till ett projekt som är det första i sitt slag i Hangö.

Stephan Horn (SFP) som är ordförande för miljönämnden kunde under Hangödagarna berätta att det är Långörns och Gloskärs avloppsandelslag som får stadens miljöpris 2022.

"Positiv påverkan på miljön"

Andelslaget får priset för det nya avloppsnätet i Täktom som staden anser att har en betydande positiv miljöpåverkan.

Det minskar på övergödningen av de lokala vattenområdena, till exempel Anklarensbukten och Kattrumpan. Det förebygger också bildningen av e-colibakterier vid stränderna.

"Miljöpriset 2022 är ett erkännande till alla fastighetsägare som satsat på att förbättra reningen av avloppsvatten i Långörn och Gloskärsområdet och därmed bidragit till att förbättra levnads- och boendemiljön i Hangö", motiverade Horn valet av årets miljöpristagare.

Fem kilometer avloppsnät

Avloppsandelslaget grundades 2013 för att byborna och fritidsborna i Långörn och Gloskär i Täktom tillsammans kunde förverkliga avloppsvattenhantering.

Andelslaget byggde ett cirka fem kilometer långt avloppsnät som leder avloppsvattnet från området till Stormossens reningsverk. Över 50 fastighetsägare beslöt att ansluta sig till andelslaget.

Juryn: De tror på sina drömmar

Det är Hangö juniorhandelskammare och bolaget Positiivarit som utser årets mest positiva Hangöbo. Namnen offentliggjordes i lördags på Hangödagarna (27.8).

Mats och Petra Rehnström har restaurangerna Bryggan, HSF Marine och Stranden som finns i Östra hamnen.

Juryn motiverade valet med att paret Rehnström tror på sina drömmar och på vad de gör.

"Deras positivitet och idérika koncept har gett Hangöborna och besökare mycket gott året runt. Många år av hårt arbete och viljestyrka har gett lojala kunder", skriver juryn i ett pressmeddelande.

Pris för glada nyheter

I år gavs även ett hedersomnämnande till Anne Ekholm på den lokala sommarradion South FM.

Den här sommaren fortsatte South FM efter ett uppehåll på tio år. Juryn konstaterar att Ekholm fortsatt med ett glatt tema där musik och positiva och glada nyheter hörs.

"South FM:s Anne har följt sina drömmar och har med sin stora personliga insats gett sina lyssnare god stämning och minnen i musikens sällskap".

Juryn som utsåg årets vinnare:

  • Lotta Airo-Karlsson, ordförande, Hangö juniorhandelskammare

  • Susanna Sandberg, vice ordförande, Hangö juniorhandelskammare

  • Edvard Lindfors, medlem i Hangö stadsfullmäktige

  • Robin Sjölund, turismkoordinator

  • Henna Ström, positivaste Hangöbo 2021

  • Som juryns sekreterare fungerade årets positivaste projektledare 2022, Sarah Nylund

Diskussion om artikeln