Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Minderåriga inblandade i cannabisaffärer i Borgå

Från 2022
Uppdaterad 29.08.2022 20:49.
Polisbil.
Bildtext Polisen tog nyligen fast fyra tonåringar inblandade i droghandel. Arkivbild.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Två 14- och 15-åriga pojkar försökte köpa cannabis av en 16-åring i Borgå. Också personen som förmedlat cannabis åt försäljaren var minderårig och hade ett hemgjort vapen nerstucket i byxlinningen.

Det här skrev överkommissarie och sektorchef Jussi Huhtela från Östra Nylands polisinrättning om på Twitter på måndagen.

Händelsen som han beskriver skedde på fredagen och Huhtela reagerade på fallet då han läste polisens veckorapport.

Varifrån cannabisen kom klarnar förhoppningsvis när ungdomarna förhörs. Huhtela tror inte att ungdomen som agerade grossisthandlare själv odlat cannabisen. Förmodligen har den sålts framåt i flera led.

Hur vanligt är det att minderåriga säljer cannabis?

– Visst kan minderåriga göra affärer med varandra, men oftast finns de minderåriga i användargruppen. Säkert kan en minderårig i någon mån både skaffa och sälja droger så som cannabis, men nog finns det en vuxen person på något ställe i kedjan. Ett sådant här fall är ovanligt där både köparen, försäljaren och grossistförsäljaren är minderåriga, säger Huhtela.

Det här låter illa med tanke på ungas cannabisanvändning i Borgå. Behöver man vara orolig?

– Inte behöver man måla upp något skräckscenario. Läget är det att droganvändning förekommer bland unga, och Borgå skiljer sig inte från andra städer i det avseendet, säger Huhtela.

Som ett tips till föräldrar säger han att det kan vara bra att tala öppet med sina tonåringar och emellanåt fråga hur den egna kompiskretsen använder rusmedel.

– I det stora hela är dagens ungdom väldigt smart och alkoholanvändningen har minskat, säger Huhtela.

Drogförsäljningen sker inte längre bara på gatan utan också via nätet. Som möjlig orsak till att minderåriga kan sälja cannabis nämner Huhtela att unga ofta är bra på att använda internet och sociala medier.

– Kanske enkla pengar lockar, funderar han.

Diskussion om artikeln