Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Visumförbud för ryska turister i motvind inom EU – större enighet om att göra visumprocessen krångligare

Uppdaterad 31.08.2022 12:03.
Vägbommar vid en gränsstation.
Bildtext Gränsövergångsstället vid Vaalimaa låg öde fram till juli i år på grund av coronarestriktionerna.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Finlands och de baltiska ländernas linje verkar inte få gehör då EU:s utrikesministrar ska diskutera ryska medborgares rätt till visum. Istället för att stoppa ryska turistvisum vill många EU-länder hellre försvåra visumprocessen.

Det är länder som Tyskland, Grekland och Cypern som främst har satt sig på tvären då frågan om ett visumförbud för ryska turister har lagts fram. EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell upprepade också han sin skepticism när han intervjuades av Österrikes rundradiobolag ORF inför utrikesministermötet som hålls under tisdag och onsdag.

– Jag tror inte att det hjälper om vi kapar banden till den ryska befolkningen. Och jag tror inte att den här idén får den enighet som behövs. Jag anser att vi bör se över hur vissa ryssar får sina visum, konstaterade Borrell.

Josep Borell.
Bildtext EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell vill inte ha ett totalförbud av visum till ryska medborgare.
Bild: Stephanie Lecocq / EPA

Det verkar alltså mera sannolikt att EU:s utrikesministrar kan ge sitt politiska stöd till att frysa det visumavtal som EU och Ryssland ingick år 2007, då man ville ha goda relationer till Moskva och förenkla visumprocessen.

Det avtalet begränsades redan då Ryssland startade sitt anfallskrig mot Ukraina, och det blev slut på ryska tjänstemäns och affärsmäns fria rörlighet i Schengenområdet.

Om man nu fryser överenskommelsen helt och hållet betyder det att det blir mera komplicerat och dyrare för ryska medborgare att få turistvisum till EU. Vilket i sin tur innebär färre utfärdade visum.

Finland inför egna begränsningar den här veckan

För de ryssar som vill resa till Finland är det nya regler som gäller från torsdag.

Det sker efter att den finländska regeringen i mitten av augusti enades om att minska de beviljade visumen till en tiondel av den nuvarande mängden.

Utrikesminister Pekka Haavistos besked då var att man samtidigt vill göra det lättare för ryssar att komma till Finland för att arbeta, studera eller för att hälsa på släktingar.

Det är främst de EU-länder som gränsar till Ryssland som har förespråkat den hårda linjen med visumförbud. Till exempel Polen slutade ge visum till ryska turister strax efter krigsutbrottet och Estland gick längst då landet i mitten av augusti drog in tidigare beviljade visum.

Splittring om visumpolitikens effekt

Bilderna av semestrande ryska turister och ryska lyxbilar som parkerats på Helsingfors-Vanda flygfält mitt under brinnande krig i Europa har varit en del av motiveringarna till skärpta visumregler.

Andra menar att vanliga ryssar inte kan anses vara ansvariga för Kremls krigsmaskineri, och att inreseförbud bara skulle späda på de ryska makthavarnas västfientliga propaganda.

Om utrikesministrarna hittar en gemensam linje under sitt två dagar långa möte i Prag, så behöver visumfrågan ännu få ett formellt godkännande av samtliga EU-länders statschefer, vilket kan ske tidigast under nästa toppmöte i oktober.