Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Riskvrak studeras i Utös vatten – beräknas innehålla 25 000 liter olja

Män på däck sänker ner apparat från forskningsfartyg ute till havs.
Bildtext Havsforskningsfartyget Aranda ligger sydost om Utö denna vecka. Forskningsutrustning sänks ner i havet från däcket.
Bild: Suomen ympäristökeskus

Bogserbåten Simson som sjönk 1978 kan eventuellt tömmas på olja, meddelar Finlands miljöcentral. Ifall det blir aktuellt så genomförs operationen under nästa år.

Simson finns på sydöstra sidan av Utö, intill Skärgårdshavets nationalpark, och räknas som ett eventuellt riskvrak. Det är fråga om en bogserbåt som är byggd år 1915, och som fortfarande var i användning på 1970-talet.

Fartyget ligger på cirka 60 meters djup, delvis nedsänkt i bottendyn, och beräknas innehålla 25 000 liter brännolja.

Att arbeta på detta djup har sina egna utmaningar, skriver Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande. Ifall vraket börjar läcka skulle oljan kunna glida mot Finlands kust och Skärgårdshavets nationalpark.

Ett tjugotal riskvrak i de finländska vattnen

Undersökningen på bogserbåten Simson är en del av Miljöministeriets program för effektiviserat vattenskydd 2019–2023, som också marinen och gränsbevakningsväsendet deltar i.

Inom projektet har man hittills sanerat fyra vrak: mudderverket Veli utanför Hangö, torrlastfartygen Hanna-Marjut och Fortuna i Skiftet och motorfartyget Beatris på Iniöfjärden.

Det uppskattas att det finns ytterligare drygt tusen vrak i Finlands territorialvatten som kan innehålla betydande mängder olja eller andra miljöfarliga ämnen. Av dessa räknas ett tjugotal som högriskvrak, som håller på att rosta sönder eller är belägna nära viktiga eller känsliga naturområden.

Diskussion om artikeln