Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studentrestauranger kämpar med lönsamheten

Studerande köar för mat på studentrestaurang.
Bildtext Det kan bli mer soppor på menyn då måltidspriset inte får stiga.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Studentrestauranger har svår höst framför sig - en del maträtter försvinner eftersom de är för dyra.

Priset på råvaror stiger och det innebär att studentrestaurangerna i höst mer än tidigare får ta till billigare och mer säsongsbetonade maträtter.

Prisen har stigit med mer än 13 procent på ett år och det innebär tiotals cent per portion, säger vd Päivi Lindén på restaurangkedjan Juvenes.

Lindén säger att man ändå inte kommer att pruta på kvaliteten.

– Måltiden måste fylla rekommendationerna. Ibland blir det kanske billigare alternativ, till exempel soppor eller lådor av olika slag, säger Lindén.

Kan inte höja priset

Studentmåltiderna har ett maxpris och därför kan restaurangerna inte höja priset. Priset regleras av förordning från statsrådet.

I oktober höjs summan som de studerande betalar med 50 cent, från 2,70 till 3,20. Den höjningen täcker ändå inte kostnaderna, enligt vd Bianca Brink på Sodexo som serverar mat för studerande i bland annat Karleby.

- Höjningen borde ha legat på en euro, näringsrekommendationerna är så tuffa och mångsidiga, så den här höjningen täcker inte alla kostnader.

Under coronapandemin har antalet studerande som äter på restaurang minskat men Päivi Lindén tror att många kommer att hitta tillbaka.

– När det blir dyrare i butiken så finns ändå möjligheten att äta en varm måltid varje dag på campus.

Texten är en förkortad version av Yle Pohjanmaas artikel Opiskelijaravintoloilla on edessä vaikea syksy, sillä ateriahinta ei saa nousta – kokoliha vaihtuu murekkeisiin, keittopäiviä tulee lisää