Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nuorisosäätiös tidigare ordförande dömdes till över fyra års fängelse

Uppdaterad 30.08.2022 12:16.
Perttu Noisiainen i tingsrätten.
Bildtext Nousiainen har erkänt sig skyldig.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den tidigare styrelseordföranden för Nuorisosäätiö Perttu Nousiainen har vid Helsingfors tingsrätt dömts till fyra års och fyra månaders fängelse.

Perttu Nousiainen erkände nyligen i tingsrätten att han är skyldig. I och med att han erkände föreslog åklagaren ett fängelsestraff på högst 4 år och 4 månader. Ifall Nousiainen inte hade erkänt skulle straffet ha kunnat bli upp till sju års fängelse.

Enligt domen ska Nousiainen betala närmare tre miljoner euro till staten. Dessutom ska han betala över 21 miljoner euro i skadestånd till Nuorisosäätiö och ytterligare nio miljoner euro till andra målsägande. Han blev också av med sin militärgrad och han fängslas omedelbart.

Nousiainen dömdes för två fall av grov förskingring, två fall av grovt tagande av muta i näringsverksamhet, ett fall av grov förfalskning samt ett fall av grovt skattebedrägeri.

Utredningen av härvan fortsätter

Stiftelsen Nuorisosäätiö är sedan flera år tillbaka föremål för en av Finlands största ekonomibrottsutredningar. Myndigheterna har slagit fast att stiftelsens tidigare ledning utnyttjade stiftelsens medel för egna intressen.

En del av brottshärvan är fortfarande under åtalsprövning eller utreds av polisen.

Enligt stiftelsens nya ledning orsakade Nousiainen och stiftelsens tidigare vd Aki Haaro förluster värda över 40 miljoner euro, vilket nästan blev slutet för stiftelsen.

Stiftelsen med Centeranknytning har i uppgift att hjälpa unga vuxna bli självständiga, främst genom att erbjuda bostäder med en förmånlig hyra. Nousiainen är tidigare ordförande för Centerunga. Haaro var tidigare administrativ chef för Centern.

Även Aki Haaro på väg att erkänna brott

Även den andra åtalade, stiftelsens tidigare vd Aki Haaro, har förhandlat om att erkänna sig skyldig. Enligt Yles MOT-redaktion kommer Haaro att erkänna att han gjort sig skyldig till ekonomiska brott. Enligt MOT kommer det här att ske i Helsingfors tingsrätt den 12 september.

Stiftelsen Nuorisosäätiö grundades av Centerunga på 1960-talet och hade tidigare täta kontakter till Centern, kontakter som nuförtiden inte längre existerar.

Källa: STT, arkiv

Artikeln uppdateras