Apkoppsfallen ser ut att minska i Europa – WHO-chef: Vi kan eliminera viruset i regionen
Världshälsoorganisationen uppger att det är möjligt att eliminera virusspridningen av apkoppor i Europa.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO ser man nu tecken på att apkoppsepidemin har börjat avta i Europa efter en ökning veckorna innan. Globalt har apkoppsfallen minskat med 21 procent under de senaste veckorna, enligt WHO.
Enligt WHO:s Europachef Hans Kluge syns minskningen i smittspridningen i synnerhet i Frankrike, Tyskland, Portugal, Spanien och Storbritannien.
– Om vi ökar åtgärderna för att stoppa smittspridningen kan vi eliminera smittor som sprids från människa till människa i Europa, sa Kluge på en presskonferens på tisdagen.
I Finland har man hittills bekräftat 28 fall av apkoppor, enligt expertläkaren Leif Lakoma vid Institutet för hälsa och välfärd. Det senaste fallet rapporterades förra veckan, och innan dess hade ett fall av apkoppor rapporterats veckan innan. Det tyder på att smittspridningen har blivit något långsammare också i Finland.
Förändrat beteende, vaccinering och preventiva åtgärder fungerar
Enligt WHO verkar apkoppsfallen ha minskat tack vare vaccinering, snabbare (själv)isolering av smittade och förändrat beteende hos personer med ökad risk att smittas av apkoppor. I synnerhet män som har sex med män utgör en riskgrupp, enligt hälsomyndigheterna.
– Vi har ganska bra anekdotisk bevisföring om att personer – i synnerhet män som har sex med män och som riskerar att smittas – är väldigt informerade om sjukdomen, sa Catherine Smallwood som är WHO:s krisledare för Europa, på tisdagens presskonferens.
Det råder ändå brist på vaccin mot apkoppor. Det är därför viktigt att ta till andra åtgärder, också eftersom det tar en tid innan vaccinen har en effekt, menar WHO.
Enligt WHO är det viktigt att bli bättre på att snabbare upptäcka smittfall så att man bättre kan isolera dem som smittas, så att fallen fortsätter minska.
WHO uppmanar hälsomyndigheterna runtom i världen att fortsätta följa med smittspridningen, vaccinera personer som har risk att smittas, identifiera eventuella smittkedjor och fortsätta samarbeta med hbtqi-personer.
22 000 fall i Europa
Sedan maj i år har fler än 47 600 fall av apkoppor och 12 dödsfall rapporterats i över 90 länder, enligt WHO. De flesta av fallen har rapporterats i USA. WHO uppger ändå att fallen också har börjat minska på vissa håll i USA.
I Europa har 22 000 apkoppsfall registrerats i 43 länder. Det betyder att en tredjedel av apkoppsfallen nu rapporteras i Europa.
Världshälsoorganisationen utlyste internationellt hälsonödläge på grund av apkopporna i juli. Internationellt hälsonödläge har tidigare utlysts bland annat under svininfluensan 2009, ebolautbrottet i Västafrika 2014 och under den pågående coronapandemin.
Källor: WHO, Reuters, AFP