Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Upplev Svartå slottspark i nytt ljus – festivalen Metronom bjuder på elektronisk musik och ljuskonst i septembermörkret

Från 2022
Flygbild av en bro över en å.
Bildtext Bron över Svartån utgör på sätt och vis mittpunkten för konstverken. Det var också här idéen till evenemanget föddes, berättar producent Janne Junttila.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Festivalen Metronom som ordnas i Svartå slottspark gör sin debut detta år. På scen kan man bland annat se artisterna Inkara, Ty Roxy och Knife Girl.

Festivalen pågår mellan 16 och 25 september. Majoriteten av ljuskonstverken går att beskåda alla dagar, medan musikframträdandena tar plats på helgerna. Lördag 17 september är festivalens huvudsakliga dag då utbudet av både konst och musik är som störst. Festivalen ordnas av föreningen Raaseporin tapahtumat (Rata).

Det är också en möjlighet att under mörka höstkvällar komma och se byggnaderna och de majestätiska träden i ett nytt ljus

Janne Junttila, Metronoms producent

– Metronom är en ny festival som kombinerar ljus- och videokonst med elektronisk musik, berättar Janne Junttila som är festivalens producent.

Man i glasögon utomhus.
Bildtext Janne Junttila.
Bild: Raaseporin Tapahtuma

Junttila har en hel del tidigare erfarenhet av att ordna kulturevenemang, huvudsakligen i Tammerforsområdet. Han har varit bosatt i Svartå under ett antal år och funderat över hur man kan se på parken och slottet ur nya perspektiv. Svartå slott är sedan tidigare en populär plats för evenemang och just ljuskonst har varit uppskattat på andra orter där det ordnats.

Ljuskonst med twist

Junttila beskriver evenemanget som "ljuskonst med twist" där det också finns rytm och puls, vilket är länken mellan ljuskonsten och musiken. Han säger att det egna intresset naturligtvis är en orsak bakom festivalen, men att han också pratat med hotell- och restaurangpersonalen om vad de anser kunde vara intressant.

– Det är också en möjlighet att under mörka höstkvällar komma och se byggnaderna och de majestätiska träden i ett nytt ljus, säger han.

Festivalen lämpar sig för alla åldrar och den här typen av konst har inga egentliga språkbegränsningar, berättar Junttila. Söndag 18 september visas föreställningen Älvcirkus som är riktad till barn. Älvcirkus har en föreställning på finska och en på svenska.

Hur många besökare som är på väg kan Junttila inte spå om, men teaterscenen där största delen av musikframträdandena sker har en maxkapacitet på 400 personer. Under helgkvällarna blir det dessutom dj och dans på gräsmattan på andra sidan Svartån.

– Nästan allt är utomhus så klä er i varma och sköna höstkläder och kom till parken och se, säger Janne Junttila.

Gräsmatta, träd, å och en tegelbyggnad.
Bildtext Dans blir det på andra sidan Svartån.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Om evenemanget tas väl emot av besökarna är det fullt möjligt att det kommer att ordnas på nytt i framtiden, säger Junttila.

Syntpop, hyperpop och alternativ electronica

Festivalens artister beskriver Junttila som stigande inom den elektroniska musiken. Huvudnamnen är Inkara, Ty Roxy och Knife Girl. Artisterna är inhemska, men flera av dem har nått framgång utomlands.

Kvinna på scen.
Bildtext Inkara på scen.
Bild: Metronom

Inkara är huvudsakligen verksam i London och har fått en del speltid BBC:s kanaler. Hon har också deltagit i BBC:s Emerging Talent. Inkaras musik sträcker sig från låtar i ambient-stil till musik som påminner om sydafrikanska Die Antwoord.

Kvinna.
Bildtext Tytti Roto, mera känd som Ty Roxy.
Bild: Metronom

Ty Roxy är en annan växande artist i Finland som under sommaren uppträtt på olika platser, bland annat festivalen Kesärauha i Åbo. Ty Roxy är starkt influerad av 1980- och 1990-talens syntpop som även fungerar under avslappnade hemmakvällar med melodier som för tankarna till en gladare version av The Smiths.

Ty Roxy gav ut sitt första fullängdsalbum 音楽 (musik på japanska) 2021 och fick många positiva recensioner. Tytti Roto är också aktiv inom andra musikgrupper såsom Kissa, Tamara Luonto, Ghost World och Plastic Tones.

– Knife Girl är inte direkt rikskänd, men vissa av hennes låtar har över en miljon spelningar på Spotify och andra strömningstjänster, berättar Janne Junttila.

Den idag 21-åriga Knife Girl började skapa musik redan som 13-åring. Musiken sträcker från ambient till så kallad hyperpop. Hyperpop är en löst definierad genre som överdriver flera igenkännbara drag i popmusiken och kombinerar dem med andra musikstilar.

Utöver de ovan nämnda artister uppträder också Jori Larres, Dj Erkko, Dj Gobo, Dj Inka och Ohmudog på festivalen.

Hyllning till bruksindustrin och interaktiv ljuskonst i olika färger

Bron över Svartån fungerar som konstverkens centrum och är upplyst av pelare i skiftande färger som reagerar på rörelse.

Silhuett av människa med rosa och turkosa ljuspelare runt omkring sig.
Bildtext Niko Tiainens konstverk på bron över Svartån. OBS bilden är en konceptbild.
Bild: Metronom

Festivalens huvudkonstverk är däremot Tomi Paijos verk "Masugn" som projiceras på slottets fasad. Verket är en hyllning till Svartå bruks historia som industriort. Svartå bruk var det första järnbruket som etablerades i Finland år 1561.

Projicering på fasad.
Bildtext "Masugn" projicerad på Svartå slotts fasad. OBS bilden är en konceptbild.
Bild: Metronom

Konstverken Dynamo och Raakku anknyter som "Masugn" till områdets industrihistoria. På området kommer det att finnas ytterligare ett antal ljuskonstverk i olika stilar.

Diskussion om artikeln