Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Avfallsstationerna börjar ta emot kasserade kläder

Tre insamlingskärl i rosa färg står bredvid varandra. Man sätter avlagda textilier i dem.
Bildtext Så här ser insamlingskärl för avlagda textilier ut på avfallsstationerna.
Bild: Rosk'n Roll

Från och med september börjar avfallshanteringsbolaget Rosk'n Roll hantera begagnade kläder avgiftsfritt på samtliga avfallsstationer.

Redan i november i fjol började det kommunala avfallshanteringsbolaget Rosk'n Roll ta emot kasserade kläder på en del avfallsstationer i västra Nyland.

Avfallsbolaget konstaterar att det funnits ett uttalat behov att samla in använda textilier och planen har hela tiden varit att utvidga servicen till hela verksamhetsområdet, säger Johanna Saarinen i ett pressmeddelande.

Utslitna kläder och hemtextilier

Avfallsstationerna tar emot torra och oanvändbara kläder och hemtextilier. Några matfläckar spelar ingen roll, men de kasserade kläderna får till exempel inte vara mögliga eller lukta illa.

Kläderna ska även packas i en tätt sluten sopsäck och invånare får bara hämta en 200 liters sopsäck till avfallsstationerna åt gången. En del avfallsstationer tar emot större volymer.

Kläder av god kvalitet som slunkit med kan tas tillvara av bland annat Emmaus Westervik. Oanvändbara textilier bearbetas till returfiber för att användas i nya produkter.

Källa: Rosk'n Rolls pressmeddelande.

Diskussion om artikeln