Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Är du Finlands nästa Eurovisionsrepresentant – ansökan till UMK 2023 nu avslutad

Från 2022
Uppdaterad 05.09.2022 23:59.
Publik som står och festar i en konsertsal.
Bildtext Ansökningen till Tävlingen för ny musik UMK 2023 är nu avslutad.
Bild: Miikka Varila/Mika Hokkanen / Yle

Även i år kommer Finlands representant i Eurovision Song Contest att gallras fram genom Tävlingen för ny musik UMK. Ansökan var öppen 1.9 - 5.9.2022.

Sitter du på den nästa stora internationella hitt som den finska musikhimlen väntar på att höra? Eller känner du att det pirrar i fingrarna av iver att skriva en riktigt bra låt, som skulle förtjäna en miljonpublik, både hemma i Finland och i Europa? UMK23 väntar på just ditt bidrag!

All information, från tävlingens regler till ansökningsblanketten, hittar du på yle.fi/umk. Årets ansökan öppnar den 1.9 klockan 8.00, och är öppen till den 5.9 klockan 23.59. Senast i oktober är Yle i kontakt med dig som skickat in ditt bidrag.

Observera att ansökan till UMK 2023 nu är avslutad.

Ett band som står på en svart scen och uppträder.
Bildtext Nästan 200 miljoner tittare såg finska The Rasmus i Eurovisionsfinalen i maj 2022, står du på den scenen härnäst?
Bild: Jordy Brada

"UMK:s roll som språngbräda för artister är given"

Bidragen som går vidare till finalen i UMK 2023 väljs ut av en professionell jury, som även i år leds av Tapio Hakanen, som är musikchef för Yles ungdomskanal YleX.

– Tävlingen har de senaste åren ökat i popularitet både bland artister och för publiken, förra årets final samlade nästan två miljoner tv-tittare, och tävlingens roll som språngbräda för artister är given, säger juryordförande Hakanen i ett pressmeddelande.

En man i svarta kläder som står med armarna i kors bakom en scen. Han ser bestämt in i kameran.
Bildtext Tapio Hakanen fungerar som orförande för juryn som väljer låtarna som tävlar i UMK.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Också efter finalen har det gått bra för de bidrag som tidigare deltagit i tävlingen, fjolårstrean Bess och låten Ram pam pam har under det senaste året blivit en av de största låtarna i Finland, och vinnarna The Rasmus fick en kanonstart på sin comeback genom vinsten i UMK.

Här kan du bekanta dig med tävlingens regler.

Ansökan till Tävlingen för ny musik UMK 2023 har avslutats!

Ännu oklart var tävlingen ordnas

I nuläget är det ännu oklart var tävlingen ordnas år 2023. Var och när finalen i UMK 2023 ordnas kommer det mera information om innan slutet av året, och inom de kommande månaderna väntas besked om var Eurovision Song Contest kommer ordnas. Sen tidigare är det känt att tävlingen, på grund av Rysslands anfallskrig, inte kan ordnas i Ukraina, trots att traditionen i tävlingen är att förra årets vinnare får agera värdland.

Istället vände sig European Broadcasting Union, EBU, till Storbritannien och till tv-bolaget BBC, som ställde sig positivt till att ta över värdskapet. Storbritannien kom på andra plats i förra årets tävling. Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield har gått vidare i förhandlingarna med BBC och EBU om att få stå som värdstad för spektaklet.

UMK-logon

Här hittar du all information om Tävlingen för ny musik UMK

Allt från regler och ansökningsinstruktioner till tidigare års finalister och gamla arkivpärlor.

Artikeln uppdaterad 5.9.2022 klockan 23.59 med informationen om att ansökan avslutats. Rubriken ändrades, huvudbilden byttes ut till en ny och länken till ansökningsformuläret togs bort i och med uppdateringen.