Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jakten på bandlokaler och skejthall fortsätter i Borgå – staden tar tacksamt emot tips

En trummis sitter och spelar i en replokal.
Bildtext Sedan renoveringen av Borgbacken i Borgå inleddes har lokala band inte haft något eget ställe att öva på.

Det är fortfarande oklart var unga musiker och skejtare i Borgå ska hålla till. Borgå stad granskar olika alternativ men inget är ännu klappat och klart.

– Det skulle vara roligt att säga att vi hittat lokaler, men tyvärr har jag inget sådant svar, säger Nina Jorkama som är chef för ungdomstjänsterna i Borgå.

Det är nu nästan nio månader sedan de lokala banden som övade i Borgbacken var tvungna att flytta ut.

Jorkama har hört att en del har hittat någon annanstans att öva, andra har tränat i musikrummet i ungdomslokalen Zentras källare.

Penselfabriken fortfarande med i diskussionerna

Så sent som i juni tackade staden nej till förslaget om att bilda ett musikmecka i Penselfabriken och uppmanade ungdomstjänsterna att fortsätta leta efter lämpliga ställen.

Planerna i Penselfabriken var för omfattande och lokalen för stor för stadens behov, eftersom lokalen inte lämpar sig för en skejthall.

– Diskussionerna med Penselfabriken fortsätter för konceptet de har är jättefint. Om det skulle vara möjligt för staden att bara få lokaler för banden skulle det vara bra, säger Nina Jorkama.

Nina Jorkama
Bildtext Nina Jorkama, chef för ungdomstjänsterna, hoppas att hitta en lokal åtminstone till endera hobbyn i höst. Arkivbild.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Hon försäkrar att det viktigaste på hennes agenda just nu är att hitta passande lokaler för ungdomarnas hobbyer. Flera alternativ granskas som bäst, men hon och hennes kollegor tar gärna emot tips från allmänheten.

I våras tittade staden närmare på en industrihall i Östermalm som eventuellt tillhåll för skejtarna. Den lokalen har nu andra hyresgäster. Staden diskuterar nu med en annan fastighetsägare, men hur det går med den lokalen är ännu öppet.

Någon lämplig lokal i stadens egna byggnader har man inte hittat.

Borgå stad har reserverat 50 000 euro för hyreskostnader och 100 000 euro i årets budget för investeringar i lokaler för band och skejtare.

– Jag hoppas vi får lokaler åt någondera i höst. Men blir det tajt så hoppas vi kunna flytta pengarna till följande år, säger Nina Jorkama.

Diskussion om artikeln