Borgåborna blir bara fler: "Det är en vänlig stad jämfört med Helsingfors"
Borgå fortsätter växa och har nu gått om Salo som Finlands 19:e största stad. Att staden växer ser de Borgåbor Yle Östnyland har talat med som främst en positiv sak.
Jan Grajewski är ute på kvällspromenad med sin hund Aki. Han flyttade till Borgå från Helsingfors för ett år sedan. Han är en nöjd Borgåbo.
– Staden har en perfekt storlek och är en vänlig stad jämfört med Helsingfors. Här är nära till allt och inga problem med parkering, säger han.
Att Borgå växer ser han som något bra.
– Det ger mera skattebetalare och det gagnar alla. Riskerna med att växa har med transport, parkering, infrastruktur att göra. Hoppas det inte bara byggs bostäder utan också service, daghem, säger Jan Grajewski.
En dam stiger ur sin bil och presenterar sig som företagare i staden. Hon uppskattar Gamla stan men är mera kritisk till hur övriga Borgå ser ut.
– Borgå är ännu en lite småstad. Att växa har sina risker, se bara på Sibbo. Att vi gick förbi Salo spelar ingen roll för mig, säger hon.
Höga bostadspriser
Joona Wikman har handlat i centrum och har tid för att dela några tankar om tillväxt. Han är infödd Borgåbo och är mest bekymrad över bristen på stora supermarketar.
– Det är en bra sak att staden växer och att vi får flera invånare. Vi får då bättre skolor och kanske också bättre butiker hit någon dag.
Också han upplever Borgå som en småstad. En stor nackdel med fler invånare ser han.
- Att bostadspriserna påverkas. Vi har nästan samma prisnivå här som i Helsingfors, säger Joona Wikman.
Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz knapprar fram de senaste befolkningssiffrorna på sin dator: den sista juli hade Borgå 51 298 invånare. Det är bara 18 fler invånare än ”rivalen” Salo hade samma dag.
– Borgå ligger på plus när det gäller flyttrörelsen mellan kommunerna, säger von Schoultz.
Det föds och dör ungefär lika många Borgåbor årligen. Staden växer tack vare inflyttning, främst från huvudstadsregionen men också unga vuxna som flyttar hem tillbaks från andra studiestäder.
– Vi har haft en kontinuerlig tillväxt i åtminstone 30 år, säger von Schoultz.
Yle Östnyland har följt med Borgås utveckling i många år. 2005 hade staden omkring 47 000 invånare, 2011 skrev vi att Borgås befolkning ökar stadigt och 2015 nåddes den magiska gränsen på 50 000 Borgåbor. Glädjen blev kortvarig för i december samma år sjönk invånarantalet till just under 50 000-strecket, bara för att mödosamt kravla sig över det igen året därpå. En tid såg Borgå ut att tappa invånare, men vinden vände.
Öka eller minska
2019 fick staden lite tudelade signaler om framtiden. Först förutspådde en prognos att staden skulle växa rejält fram till 2040, sedan sade en annan prognos att Borgåborna däremot ska minska i antal.
Under coronaåret 2020 fördubblades Borgås befolkningsökning jämfört med de fem tidigare åren. Senaste gången Yle Östnyland skrev om Borgås befolkningsökning var i april. Då hade Borgå klättrat förbi Kotka som landets 20:e största stad med sina 51 218 invånare.
– Under fjolåret har vi vuxit riktigt ordentligt, det var nästan en procents tillväxt. I år har det varit lite mindre, men i alla fall en stadig tillväxt, säger von Schoultz.
I Borgås nya stadsstrategi siktar man på att i medeltal växa just en procent årligen, vilket von Schoultz beskriver som ett ambitiöst mål man måste jobba ganska hårt för att uppnå.
Att Borgå gick om Salo som Finlands 19:e största stad, vad betyder det för Borgå? Har det någon betydelse i verkligheten eller är det mest bara en rolig grej?
– Att Borgå är en växande stad är ytterst viktigt. Tillväxt ger en helt annan dynamik: Det ger finansiella möjligheter, ökar skatteintäkterna och ger en viss framtidstro. På det sättet är det möjligt att uppehålla god service och så vidare. Läget är helt annorlunda i sådana kommuner som håller på atr avbefolkas, man blir tvungen att köra ner servicen och minska på den, säger von Schoultz.
Så varje ny Borgåbo är viktig?
– Absolut, definitivt.
