Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vad händer i Cherson där Ukraina nu inlett en stor motoffensiv? Reporter Antti Kuronen på plats svarar på fem frågor om offensiven

Redaktör Antti Kuronen framför ett sönderskjutet höghus. Antti är klädd i en skyddsväst med texten "Press".
Bildtext Yles reporter Antti Kuronen är på plats nära den region i Ukraina där den ukrainska militären nu inlett en motoffensiv. Enligt preliminära uppgifter går det bra för Ukraina.
Bild: Ivar Heinmaa / Yle

Hela världens blickar har vänts mot den ryskockuperade regionen Cherson i södra Ukraina, ett mycket strategiskt område som ukrainska styrkor nu försöker återta. Hittills tyder allt på framgångar för Ukraina i motoffensiven.

Det pågår hårda strider i nästan hela Chersonregionen i södra Ukraina för tillfället. Ukrainska militären inledde en motoffensiv i regionen i måndags – en offensiv som kan bli början för många ukrainska framgångar.

President Volodymyr Zelenskyj uppmanar alla ryska soldater att ge upp och återvända hem om de vill överleva – för nu gör sig den ukrainska militären redo att trappa upp takten och ta tillbaka alla de områden som gått förlorade, också de som Ryssland erövrade år 2014.

I den här artikeln svarar Antti Kuronen, Yles reporter på plats i Kryvyj Rih norr om Cherson, på fem frågor om motoffensiven.

Karta över östra Ukraina där områden ockuperade av Ryssland är utpekade.
Bildtext Så här ser läget ut i östra Ukraina i nuläget. Många betydande strider pågår nu utanför Cherson. Också i Donbass fortsätter de hårda striderna.
Bild: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Vad vet vi om motoffensiven i Cherson?

Motoffensiven inleddes på måndagen den 29 augusti. Vid den ukrainska presidentens kansli uppger man att ukrainska soldater gjort framsteg mot Ryssland på flera håll i regionen och att militären går till attack mot ryska soldater på flera ställen.

– Det har kommit uppgifter om att Ukraina lyckats återta två byar i motoffensiven som började i måndags. Det är i nuläget knappt om detaljer, men det förekommer en hel del uppgifter om byar som ukrainska styrkor ska ha tagit tillbaka. Det som är tydligt är att motoffensiven kommit i gång. Vi lär få veta mer detaljer under de kommande dagarna, säger Antti Kuronen.

Varför är motoffensiven så viktig?

Det korta svaret på den här frågan är att regionen Chersons placering är viktig för Ukraina, men mycket handlar också om stolthet.

– Offensiven är otroligt viktig av många orsaker. Ukraina har tidigare, bland annat då man stoppade en rysk offensiv i Donbass i öst, lyckats förstöra en massa ryska vapendepåer, ledningsplatser och också de viktigaste broarna över floden Dnepr i söder. Nu försöker man på samma sak i Chersonområdet.

– Ukraina vill få Chersonregionen, som är ett väldigt stort område, tömt på ryssar. Ukraina vill få dem på andra sidan av floden närmare Krim. Om man lyckas med det här kommer det vara mycket svårare för Ryssland att i framtiden göra offensiv mot exempelvis Odessa eller andra delar av Ukraina. Regionen är strategiskt väldigt viktig, men varje stad och varje by man lyckas återta av ryssarna är viktig. De ukrainare som lever i ryskockuperade områden har det otroligt, otroligt svårt och befinner sig i en otäck situation.

En soldat i utrustning går i en vallgrav.
Bildtext En ukrainsk soldat patrullerar i Mykolajiv i södra Ukraina. Det finns knappt med nya bilder från Cherson.
Bild: Alex Chan / AOP

Kan Ukraina lyckas och ta tillbaka Cherson?

Chersonregionen var en av de första regionerna som Ryssland lyckades ockupera i början av kriget. Att ta tillbaka området, speciellt själva staden Cherson med över 200 000 invånare före kriget, kan vara svårt.

– Det är alldeles klart att det inte finns någon naturlag som säger att Ukraina tar hela regionen tillbaka. Det svåra är framför allt staden Cherson. Ukraina vill definitivt inte starta något slags stadskrig och Cherson är full av ukrainska medborgare, vilket försvårar situationen. Ukraina försöker genom att förstöra broar och underhåll tvinga ryska trupper att dra sig tillbaka, likt det man gjorde i norra Ukraina och i Kievområdet i vårvintras.

– Det här kommer vara en väldigt svår operation. Det första steget är att man försöker återta områden runt staden Cherson på landsbygden. Det handlar om små byar och enorma åkrar, väldigt öppen mark.

En byggnad brinner och spillror ligger på marken.
Bildtext Ett lagerhus i Cherson brinner efter att ha träffats av ryska raketer. Bilden är tagen i juli.
Bild: Maciek Musialek / AOP

Vad är Ukrainas mål? Vad kan hända om Ukraina inte lyckas?

Ukraina och västvärlden har ett huvudmål och det är fred i Ukraina och att ta tillbaka de områden som Ryssland lyckats ockupera.

– Ukrainas mål, likaså Ukrainas allierades mål, är förstås att Ukraina ska vinna kriget eller lyckas försvara sig självt mot Rysslands olagliga invasion. Det främsta målet är förstås att återta alla områden, också de som Ryssland ockuperat sedan 2014. Hit hör exempelvis Donetsk, Luhansk och Krim. Det här är ett tydligt mål för Ukraina, det ukrainska folket och presidenten.

– Det har krigats i Ukraina sedan år 2014 och det ukrainska folket vet att om de inte lyckas få ut ryssarna så kommer ett småskaligt krig att fortsätta och det förhindrar Ukrainas utveckling – det blir till exempel svårare för Ukraina att gå med i EU om det pågår ett sådant krig.

Soldater sitter runt ett bord och talar med varandra.
Bildtext Ukrainska soldater fotograferade i Mykolajiv som ligger väster om Cherson.
Bild: Alex Chan/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Hur realistiskt är det att Ukraina kan ta tillbaka alla förlorade områden?

Ukraina har en väldigt stark armé med många moderna vapen. EU planerar också erbjuda den ukrainska armén en större militärutbildning i hur de kan vinna över Ryssland. Men att ta tillbaka alla förlorade områden är lättare sagt än gjort.

– Enligt bedömare är det inte alls omöjligt att Ukraina kan ta tillbaka alla de områden som Ryssland nu ockuperar, även de man förlorade år 2014. Den största och svåraste utmaningen är såklart Krim där Ryssland har en stor flottbas och många soldater. Krim är strategiskt väldigt viktigt för Ryssland så det området kommer ryssarna inte att ge upp lätt.