Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan jag ha på tvättmaskinen på natten? "Allt man har på oövervakat hemma ökar risken för olyckor"

En person fyller en tvättmaskin och en annan sitter på en toalettstol.
Bildtext För att hemförsäkringen ska täcka möjliga skador som uppstår då tvättmaskinen används måste någon vara hemma då den är på.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Höjda av elpriser har fått många att fundera på att spara el genom att ha på disk- och tvättmaskinen nattetid.

Men vad händer om det uppstår en brand eller ett läckage då maskinerna är på och man själv sover, täcker hemförsäkringen sådana skador?

På försäkringsbolaget If säger produktchef Henrik Rantanen att olika hushållsmaskiner inte får lämnas utan uppsikt.

– I hemförsäkringens säkerhetsföreskrifter står det att exempelvis tvättmaskiner måste övervakas då de används. Det viktiga är att någon är hemma då de är igång, så att man kan reagera tillräckligt snabbt ifall något sker.

Enligt Rantanen vill försäkringsbolaget inte begränsa människors normala liv och han säger att man därför kan använda maskinerna nattetid.

– Olika slags situationer granskas alltid från fall till fall. Men utgångspunkten är att hemförsäkringen täcker oväntade skador som uppstått då man varit hemma.

Rantanen säger att man klarar sig långt med bondförnuft. Om man försummar att övervaka sina hushållsmaskiner kan den ersättning man får vid en eventuell skada bli mindre eller helt förvägras.

– Till exempel om man har lämnat någon maskin på hemma och själv har åkt på resa.

Extra försiktighet krävs

Men det gäller att vara försiktig om man har på sina hushållsmaskiner nattetid.

Vid Västra Nylands räddningsverk säger brandinspektör Jari Sopen-Luoma att man årligen får rycka ut på grund av hushållsmaskiner som fattat eld.

Porträttbild på Jari Sopen-Luoma.
Bildtext Brandinspektör Jari Sopen-Luoma säger att det gäller att vara extra noggrann ifall man har på hushållsmaskiner nattetid.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Sopen-Luoma säger att antalet olyckor kan öka ifall allt fler använder hushållsmaskiner nattetid.

– Allt man har på oövervakat hemma ökar risken för olyckor. Därför gäller det att vara noggrann och ha koll på olika risker som finns.

Sopen-Luoma uppmanar därför till ett säkerhetstänk hemma.

– Det är viktigt att man underhåller sina hushållsmaskiner så bra som möjligt. Dessutom gäller det att ha en fungerande brandvarnare, så att man vaknar ifall något sker.

Också vid försäkringsbolaget If uppmanar Henrik Rantanen till försiktighet och varnar för risken för bränder och läckage.

– Det viktiga är att man kan reagera snabbt för att minimera skadorna. Förutom brandvarnare lönar det sig att ha ett läckagelarm. Och om det inte finns en golvbrunn i samma rum som tvättmaskinen kan man köpa ett läckageskydd, så att man ser om det börjar läcka.

– Om det sker en olycka är kostnaderna och besväret för att reparera skadorna ofta större än den el man sparat in.