Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto påskyndar beredningen av nytt humanitärt visum till exempel för ryska oliktänkande

Pekka Haavisto.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) anser att ett humanitärt visum kan behövas i specialfall som kriget i Ukraina.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Regeringen utreder möjligheten av att hjälpa utsatta ryska människorätts- och andra aktivister samt kritiska journalister med ett humanitärt visum till Finland.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) tillbakavisar farhågorna om att visumet skulle göra det möjligt för alla utsatta människorättsaktivister i världen att komma till Finland.

Besluten skulle enligt Haavisto fattas från fall till fall. Dessutom skulle visumet enligt ministern tillämpas i specialsituationer som till exempel kriget i Ukraina. Till exempel Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra har risat planerna på humanitära visum.

Haavisto säger att man nu funderar på hur långvariga visumen ska vara och på vilka grundet ett sådant visum kan beviljas.

Osäkert om den sittande regeringen hinner komma med lagförslag

Haavisto säger att det bland ryssar som ansöker om turistvisum finns även personer som behöver visum till exempel för att de är aktivister eller kritiska journalister.

Om kraven för turistvisum till Finland skärps ytterligare kommer behovet av ett humanitärt visum att bli aktuellt, anser Haavisto.

Haavisto vill att arbetet kring ett humanitärt visum inleds även om det är osäkert om den sittande regeringen hinner komma med ett lagförslag i frågan.

Källa: STT