Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles uppgifter: Regeringen kommer att enas om extra barnbidrag och sänkta dagisavgifter

SMå byggklossar på en hylla. Barn i bakgrunden.
Bildtext Regeringen väntas godkänna en sankning av dagisavgifterna.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Enligt Yle Uutisets källor kommer regeringspartierna under budgetförhandlingarna att godkänna Centerns förslag om ett extra barnbidrag.

Det drygt hundra euro stora extrabidraget ska betalas ut i december. Bidraget ska inte påverka utkomststödet.

Också SDP:s krav på sänkta dagisavgifter ser ut att godkännas av de andra partierna. Sänkningen ska genomföras genom ändringar i de inkomstgränser som slår fast avgiften. Åtgärden ska också enligt SDP förbättra sysselsättningen.

Regeringen väntas också införa ett extra stöd för de hushåll som drabbas hårt av de stigande energipriserna. De ska få möjlighet att söka stöd genom FPA. Det är fortfarande inte beslutat hur stort stödet ska bli och vem som ska kunna få det. Helsingin Sanomat och Iltalehti rapporterade tidigare om samma sak.

Windfallskatt i motvind

Vänsterförbundet och SDP har också drivit frågan om en så kallad Windfall-skatt. Men förslaget är i motvind eftersom Finansministeriet anser att det inte går att förbereda den nya skatten till vintern.

Tanken med Windfall-skatter är att beskatta bolag för vinster som de får genom genom yttre omständigheter.

I det här fallet gäller det energikrisen som uppstått som en följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det kan leda till att energibolag gör storvinter samtidigt som priserna stiger för konsumenterna och industrin.

Vänsterförbundet och SDP ser Windfall-skatter som en möjlighet att finansiera de extra socialstöd och andra stöd som kan bli nödvändiga som en följd av krisen.

Regeringen har strävat efter att hitta åtgärder som snabbt kan införas för att minska följderna av inflationen och hjälpa de som drabbas värst. Samtidigt borde åtgärderna inte slå allt för hårt mot statsfinanserna.

De slutliga besluten kommer att tas under regeringens budgetförhandlingar på onsdag och torsdag.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Ylen tiedot: Ylimääräinen lapsilisä tulee ja päivähoitomaksut alenevat – sähkön hirmuhinnoista kärsivät voisivat hakea uutta tukea laskun maksuun.