Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Jag blev darrig och hjärtat slog" – vargen i Hindhår i Borgå sågs igen på tisdagskvällen

Uppdaterad 30.08.2022 23:30.
Charlotta och Roger Sandström på utsikt efter varg.
Bildtext Charlotta och Roger Sandström såg vargen flera gånger. Roger visar upp en bild han tog med mobilen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

En orädd varg har rört sig i Hindhår i Borgå under flera dagar.

Allt började tidigt på lördag morgon hemma hos Charlotta och Roger Sandström.

– Jag blev darrig och hjärtat slog. Den stod ungefär fem meter ifrån och kom hela tiden närmare, tills han kom med bilen, säger Charlotta Sandström och visar mot åkerkanten.

Klockan var mellan sju och åtta när hon såg vargen på gårdsplanen för första gången. Hon ringde till sin man som befann sig i närheten. Han körde hem och lät bilens signalhorn tjuta, men vargen verkade inte bry sig särskilt mycket.

– Det första jag tänkte var att skydda familjen, att sjasa och skrika så mycket man bara hann, berättar Roger Sandström.

Katten klarade sig

Vargen bestämde sig till slut för att vända om och lunka iväg. Vargen stannade ändå i grannskapet och sågs flera gånger under veckoslutet, både av familjen Sandström och av andra.

Vargen intresserade sig också för familjens katt men man lyckades rädda den från att bli uppäten då vargen var bara tre–fyra meter ifrån.

Reporter Mikael Kokkola besökte paret Sandström på måndagskvällen. Du kan höra dem berätta mer om sina upplevelser här:

“Mitt hjärta klappar ännu vilt” - vargen har hälsat på flera gånger hos familje Sandström i Hindhår, Borgå.

7:09

Vargbilden här ovan är fotograferad av Roger Sandström. Tittar man noga syns hjortbenet som vargen bär i munnen.

Inga nya observationer – sedan är den tillbaka

När Yle Östnyland på tisdagseftermiddagen ringer upp Joa Bergqvist som är verksamhetsledare i Borgå jaktvårdsförening har han inte hört att någon skulle ha sett vargen i Hindhår sedan måndagen.

– Får se om det går som tidigare år att de strövar omkring en stund och så mitt i allt är de bara borta, funderar Bergqvist.

Lite före klockan 21 på tisdagskvällen meddelar Bergqvist att man inte fått in några nya vargobservationer.

En stund senare dyker djuret upp igen. Charlotta Sandström meddelar att hennes vän sett vargen på Storängsvägen under kvällspromenaden med hunden.

Vanligtvis brukar vargobservationer göras om våren, då snön smält och ungvargarna ger sig ut på vandring för att hitta ett eget revir och en partner att göra ungar med. Det finns ingen beständig vargstam i Östnyland, utan djuren är bara på genomfärd.

– Jag kommer inte ihåg att det på hösten skulle ha synts vargar så här och att de skulle stanna på ett så litet område, säger Bergqvist.

Vargen har setts med ett ben i munnen, förmodligen från en hjort eller ett rådjur.

– Det kan vara att den fått omkull en hjort eller ett rådjur där i Hindhår så att den haft mat i skafferiet för ett par dagar innan den fortsätter vidare, säger Bergqvist.

Roger Sandström ser längs med en åkerkant.
Bildtext Vargen kom första gången på besök till björkarna till vänster på bilden, som står ungefär 20 meter från husknuten. Roger Sandström pekar ut platsen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Förra veckan sågs en varg på Lovisasidan, i Forsby. Enligt Bergqvist är det nästan omöjligt att säga om det rör sig om samma varg.

– Forsbyvargen hade riktning österut, men visst kan den ha gjort en lov. Vid Kerko-Askolagränsen sågs en varg som antagligen är samma som rört sig i Hindhår, säger Bergqvist.

Han har sett bilder och video på vargen men har svårt att avgöra vargens kön eller ålder.

– Den ser ut att må bra, har fin päls och ser ut att röra sig bra, säger Bergqvist.

Det som är ovanligt med djuret är hur orädd den är för människor och fordon.

Kan den vara farlig?

– Det är ett vilt rovdjur så det är svårt att förutspå. Det har inte på långa tider hänt att en varg skulle ha gett sig på en människa, men nog skulle jag visa respekt och svänga om ifall den kommer emot, säger Bergqvist.

Polisen har bett jaktvårdsföreningen om hjälp med att åka ut och försöka skrämma bort vargen om den dyker upp igen. Om man ser vargen på nära håll, som på den egna gårdsplanen, så lönar det sig att ringa 112. Är djuret på säkert avstånd så kan man ringa direkt till jaktvårdsföreningen.

– Vi kommer i väg när som helst och är på plats om en halv timme, säger Bergqvist.

På utskick efter varg.
Bildtext Uppe på containern spanade Sandströms efter vargen under veckoslutet.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

30.8 klockan 23.22: Rubriken och texten har ändrats efter att vargen observerats i Hindhår på tisdagskvällen. Tidigare stod det att den inte setts till sedan måndagsmorgonen.

Diskussion om artikeln