Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Östersjöländer lovar satsa stort på havsvind – sjufaldig produktionsökning till 2030

Uppdaterad 30.08.2022 20:49.
Vattenfalls vindkraftspark i Danmark.
Bildtext Danmark har länge varit en förebild när det kommer till havsvindkraft. Nu ska hela Östersjöregionen satsa på vindkraft för att minska på beroendet av rysk energi.
Bild: Vattenfall

Statsminister Sanna Marin och de övriga Östersjöledarna skrev under ett nytt energiavtal. Östersjön är en relativt outnyttjad vindregion, men nu lovar länderna att ändra på detta.

I kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina har det blivit allt tydligare att länder i Östersjöregionen drabbas av en eskalerande energiförsörjningskris. Det här ville man råda bot på då Danmark på tisdag bjöd in till ett toppmöte om bland annat vindpotentialen i Östersjön.

Hittills är det endast Tyskland och Danmark som börjat uppföra offshore-vindkraftverk i Östersjön, men i bland annat Finland och Sverige finns det planer på nya vindparker ute till havs. Och de kommer att behövas om det färska avtalet ska hålla.

Enligt energiavtalet ska Östersjöländerna tillsammans stå för upp till en tredjedel av EU:s mål för havsvindkraft år 2030. Det innebär att länderna tillsammans ska producera upp till 20 gigawatt el 2030, vilket är mer havsvindkraft än vad hela EU producerar i dag.

– Putin använder vårt beroende av rysk energi som ett vapen för att förstöra vår ekonomi och skapa splittring. Vi kommer aldrig att låta detta hända, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen när hon öppnar mötet i statsministerns residens Marienborg lite utanför Köpenhamn.

Avtalet i Marienborg

Länderna runt Östersjön höll ett möte på Marienborg med Danmarks statsminister Mette Frederiksen i spetsen den 30 augusti.

Danmark och de andra länderna i Östersjöregionen kommer att ha en kapacitet på minst 19,6 gigawatt havsvind 2030. Det är en sjufaldig ökning från dagens knappa 3 gigawatt.

Energin från havsvind kommer att göra länderna i regionen runt Östersjön oberoende av rysk gas. Dessutom ska det ha en positiv effekt på klimatet.

Östersjöländerna menar också att potentialen för havsvind i Östersjön är upp till 93 gigawatt år 2050.

Finland, Sverige, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland och Polen har skrivit under avtalet.

Källa: DR.dk

Danmark är ett föregångarland när det kommer till havsvindkraft i Östersjön. Nu vill de ha med resten av länderna i satsningen på den förnybara energin.

– Vi är frontlinjen när det kommer till europeisk energisäkerhet och vi delar en stor potential när det kommer till havsvindkraft, säger Frederiksen.

Sanna Marin: "Vi behöver solidaritet i Europa"

Finlands Sanna Marin var nöjd över det nya energiavtalet.

– Vår diskussion i dag visar att vi kan göra mycket tillsammans genom att öka förnybar produktion och sammankopplingslänkar, säger Sanna Marin.

Marin säger att Rysslands krig i Ukraina har påverkat oss alla på flera sätt och att Europas beroende av ryska fossila bränslen måste få ett slut så snabbt som möjligt.

– Östersjöregionen kan bidra till energisäkerhet både i vår egen region, men också i hela unionen. För att kunna göra det behöver vi öka produktionen av förnybar energi i alla våra länder och bättre sammankopplingslänkar, säger hon och fortsätter:

– I den här situationen behöver vi solidaritet och enighet i Europa. Det här är viktigt, säger Marin.

Ryssland som också gränsar till Östersjön var inte inbjudet till mötet.