Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundet presenterade stor reform – lagantalet i division 1 och division 2 krymper, en helt ny serienivå introduceras 2024

Adam Larsson skjuter ett skott.
Bildtext Trean Jaro och fyran Ekenäs IF hör till toppklubbarna i division 1.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Under sommaren har Bollförbundet jobbat på att förnya seriesystemet i fotboll. Nu går förbundet ut med modellen som kommer att tillämpas på herrsidan från och med säsongen 2024.

Den stora nyheten är att en helt ny serienivå införs – under nuvarande division 1 och ovanför division 2. Samtidigt krymper både division 1 och de tre zonerna i division 2 från tolv till tio lag.

Antalet lag i serierna
SerieGamla systemetNya systemet
Fotbollsligan1212
Division 11210
Nya serienivån12
Division 212+12+1210+10+10

Tomi Leivo-Jokimäki, som är utvecklingschef på Bollförbundet, säger att den stora omsättning på lag i division 1 har varit ett problem – och att det är något som man nu försöker råda bot på.

– Omsättningen är för stor för att organisationerna ska kunna utvecklas. Statistiken sedan år 2012 visar att ett enskilt lag i snitt har spelat division 1-fotboll i 3,16 år i sträck. Från år 2015 och framåt ligger snittet på 2,79 år, säger Leivomäki.

I det nuvarande systemet byts årligen mellan 33 och 42 procent av klubbarna i division 1 ut.

– Med tio lag håller division 1 högre nivå. Omsättningen på lag minskar och blir lika stor som i de övriga serierna. Det ger klubbarna bättre förutsättningar att utvecklas på ett hållbart sätt.

Det nuvarande seriesystemet har skapat problem för klubbar som avancerar eller degraderas.

– I den nuvarande modellen har klasskillnaden mellan division 1 och division 2 varit stor på många vis. Både att avancera till ettan och att degraderas till tvåan har för många klubbar resulterat i en onödigt stor förändring, säger Leivo-Jokimäki.

Den nya serienivån kommer att vara en landsomfattande serie, medan division 2 även i fortsättningen kommer att vara uppdelad geografiskt. Bollförbundet uppger att det nya seriesystemet har ett starkt stöd bland klubbarna i division 1 och division 2.

Det är ännu inte klart exakt hur reformen påverkar säsongen 2023.

Diskussion om artikeln