Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stjärnlöst Schweiz en munsbit för Damlejonen – Ronja Savolainen besviken på motståndet i kvarten: "Hade hoppats på Sverige"

Ronja Savolainen firar mål.
Bildtext Ronja Savolainen nätade mot Schweiz.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Med stjärnorna i sjukstugan kunde Schweiz inte utmana Damlejonen alls. Finland slutar trea i grupp A och får nu möta Tjeckien i kvartsfinalen.

För ett halvår sedan tog Schweiz i OS vara på ett finländskt tumult utanför rinken. Noora Räty hade ratats, Pasi Mustonen lämnat OS – och då vann schweizarna med 3–2.

Finland fick ändå sin revansch i bronsmatchen. Nu är det Schweiz som vill ha en andra chans.

Damlejonen visade redan mot Japan att Susanna Tapanis bröllopsavstickare inte stör dem på isen. Gruppspelsavslutningen blev en snudd på lika mäktig styrkedemonstration.

2–0 efter en period. 4–0 efter två. Då kunde chefstränaren Juuso Toivola med gott samvete byta ut Anni Keisala (som fick rädda tre skott) inför den sista perioden.

Och matchens 20 sista minuter blev helt som väntat en transportsträcka mot tredjeplatsen i gruppen och ett möte mot Tjeckien i kvartsfinal.

– Jag vill inte kritisera motståndaren, men matchbilden blev som den blev. Någon vettig generalrepetition var det inte för oss. Och vår plan var inte heller att kasta in Jenna Silvonen, men då matchen såg ut som den gjorde tänkte vi passa på och ge henne lite istid, säger Toivola till Yle.

"En promenad – de verkade inte värst intresserade"

Det var Susanna Tapani som inledde målskyttet i matchen för Finlands del då hon redan i den tredje spelminuten föste in pucken med benet inne i målgården. Fyra minuter senare utökade turneringens blåvita utropstecken Elisa Holopainen till 2–0 med ett snyggt handledsskott.

3–0 kom i sin tur av Krista Parkkonen – hennes första mål i landslaget – efter en fantastisk passning av Michelle Karvinen, och Ronja Savolainen styrde in 4–0 framför målet då Finland fick spela i 5-mot-3 i slutet av den andra perioden.

– Jag brukar väl också kunna göra mål, så det var skönt att lyckas. Speciellt då det hängt lite i luften. Men det här var inte en värst viktig match för oss. Jag hoppas kunna sätta in viktigare puckar också under de kommande dagarna, säger Savolainen själv.

Elisa Holopainen, Nelli Laitinen, Ronja Savolainen och Viivi Vainikka firar mål.
Bildtext Elisa Holopainen, Nelli Laitinen, Ronja Savolainen och Viivi Vainikka i den andra powerplayfemman lyckades få in pucken.
Bild: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images/All Over Press

Schweiz hade i ärlighetens namn inte oddsen på sin sida ens före matchen. En ihärdig flunsa har spridit sig i truppen och de i särklass viktigaste spelarna Lara Stalder och Alina Müller tvingades båda stå över drabbningen.

Efter att ha pressat tillbaka sina motståndare i två perioder lättade Damlejonen lite på trycket i tredje. Den sista perioden bjöd inte på några mål och slutresultatet skrevs alltså 4–0.

– De verkade inte värst intresserade av att spela. Så det blev rätt tråkigt, lyder Savolainens analys.

– En promenad, kompar backkollegan Nelli Laitinen.

"Hade hoppats på Sverige"

I kvartsfinalen ställs Finland mot Tjeckien, som på tisdagen slog Sverige med 3–0 i gruppfinalen i Frederikshavn. Damlejonen, som hittills spelat samtliga matcher i Herning, kommer att åka till den andra tävlingsorten för matchen på torsdag.

– Det blir en helt annan match. De spelar med hög energi, kan passa och håller gärna puck, säger Juuso Toivola.

Att flytta till Frederikshavn kan bli till en fördel för Damlejonen.

– De har spelat i en större rink där och det brukar vara bra för oss som är vana vid en sådan – att flytta från en mindre till en större. Det finns mer utrymme för oss att använda, säger Savolainen.

Men hon sticker inte under stol med att hon gärna hade mött Damkronorna i kvarten.

– Jag hade ju önskat att de vunnit. Jag ville möta dem och sätta dem på plats. Men deras tid kommer ännu, säger Savolainen.

Historisk Hiirikoski hyllades

Inför matchen mot Schweiz hedrades Jenni Hiirikoski för att hon gör sitt 14:e senior-VM. Det är fler än någon annan damspelare genom tiderna.

Det var en överraskning för lagkaptenen – som verkade lite tagen av stunden.

Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen följer med en hyllning till backen.
Bildtext Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen följer med hyllningsvideon i hallen.
Bild: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images/All Over Press

– Det var en fin stund, en av stunderna man kommer att minnas, säger Hiirikoski som helt klart samlat sig och hittat pokeransiktet igen.

Men radarparet Savolainen är lyrisk:

– Hon är en fantastisk person, herregud, det finns så mycket att säga. Hon hjälper alltid till, ger aldrig upp ... en fantastisk person. Det finns inga andra ord än fantastisk. En verklig kapten. Stiger fram då det behövs. Alla behöver en Jenni Hiirikoski i sitt lag.

Diskussion om artikeln