Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Niinistö beskriver Gorbatjov som författaren av det gångna århundradets historia – den gamle sovjetledaren hyllas världen över

Från 2022
Uppdaterad 31.08.2022 10:55.
En leende Michail Gorbatjov i mörblå kostym.
Bildtext Sovjetunionens sista ledare Michail Gobratjov hyllas världen över.
Bild: All Over Press

Många kommer ihåg den gamle sovjetledaren Michail Gorbatjov som avlidit i Moskva, 91 år gammal.

Hyllningar strömmar in efter beskedet om att Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov har avlidit i Moskva, 91 år gammal.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres beskriver honom som en "enastående statsman som förändrade historiens gång."

– Ingen gjorde så mycket som han för att få slut på det kalla kriget på ett fredligt sätt, säger Guterres i sitt uttalande.

President Sauli Niinistö kommenterade nyheten om Gorbatjovs död på Twitter på onsdagsmorgonen. Han beskriver sovjetledaren som "författaren av det gångna århundradets historia".

"Michail Gorbatjov hade en avgörande roll i att överbrygga klyftorna efter kalla kriget och bygga fred i Europa. Mina kondoleanser till hans anhöriga", skriver Niinistö på Twitter.

USA:s president Joe Biden hyllar Gorbatjov som en "sällsynt ledare som gjorde världen tryggare" och "som gav mer friheter för miljoner människor."

– Detta var åtgärder av en sällsynt ledare – en ledare som hade fantasin för att kunna se att en annorlunda framtid var möjlig samt modet att riskera hela sin karriär för att nå den.

– Resultatet var en tryggare värld och mer friheter för miljoner människor.

Betrodd och respekterad

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar Gorbatjov en "fredens man" vars val öppnade vägen till frihet. Även Macron anser att historien förändrades på grund av Gorbatjov.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att Gorbatjov var en betrodd och respekterad ledare som spelade en centrall roll då järnridån fälldes.

– Detta öppnade vägen för ett fritt Europa, enligt von der Leyen.

Storbritanniens avgående premiärminister Boris Johnson säger sig ha "beundrat det mod och den integritet som Gorbatjov visade då han gjorde slut på det kalla kriget."

Johnson ger också en känga åt Rysslands nuvarande ledning då han konstaterar att "Gorbatjov utgör ett exempel för alla, nu då Putin beter sig så aggressivt i Ukraina."

Putin har för sin del skickat sina kondoleanser till Gorbatjovs dotter och två barnbarn som den förre presidenten lämnar efter sig.

Källor: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterad 31.8 klockan 10.19 med president Niinistös kommentarer.