Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sämsta äppelåret på länge – mal, skorv och mögel angriper träden

Från 2022
Man bland äppelträd.
Bildtext I år har äppelträden haft ett tufft år, berättar pomolog Leif Blomqvist.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Det är högsäsong för fruktträd och i Lepplax i Pedersöre har pomolog Leif Blomqvist fullt upp. Från plantskolan skeppas tusentals äppelträd till Umeå.

Ungefär 200 olika sorts äppelträd finns på plantskolan i dag.

– Folk ringer och frågar vad de ska göra, vad de har gjort för fel, de kommer och väljer sort och jag får försöka lista ut vilken sort de gillar så det blir rätt sort till rätt person, säger pomolog Leif Blomqvist.

Hans plantskola har återförsäljare i både Sverige och Norge och just nu har de sista av 13 000 äppelträd åkt iväg från Lepplax till Umeå i Sverige.

– Det är inte vanligt att man exporterar äppelträd från Finland till andra länder, så vi får vara nöjda över att vi har lyckats få in en fot där.

Det är också bråda tider eftersom det i helgen är äppelhelg på plantskolan. Då får folk komma och titta, smaka och känna på de olika sorterna.

– Vi har lyckats samla 120 fruktsorter som vi ställer ut.

Det är en bedrift särskilt i år då äppelskörden i Österbotten är den sämsta på länge.

– Det här är ett av de sämsta åren jag har varit med om. Har man otur och fel sorter kan man ha både angrepp av rönnbärsmal, fruktskorv och fruktmögel (mumiesjuka/monilia).

Det ena hör ihop med det andra; rönnarna har inga bär i år så då söker sig rönnbärsmalen till äppelträden för att överleva. I synnerhet i Österbotten har skörden misslyckats.

– Det är lite extra besvärligt i år, jag har inte varit med om så här många problem tidigare.

– Skorv kommer för att vi har haft en varm och fuktig sommar, och har man skorv kan det vara inkörsport för fruktmögel.

Äppelträd på rad.
Bildtext Äppelsorter som Anette, Gerby kanel, Grenman, Gustavs bästa och Jeposmätto hittas vid Blomqvist plantskola.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Det finns äppelsorter som är resistenta mot skorvangrepp, och det finns sorter som har skal som rönnbärsmalen inte kan tränga igenom. Enligt Blomqvist gäller det att välja sorter med bra friskhet för att undvika problem.

Men de äppel som nu är angripna kan i alla fall delvis användas.

– Har man bara lite angrepp av skorv kan man musta dem eller göra mos av dem. Men har man rönnbärsmal i större utsträckning får musten en bismak.

Har man fruktmögel så återstår bara att förstöra äpplena.

– Gräv ner dem djupt eller bränn dem så det inte sprids till nästa år.

Vartannat år bättre

Överlag är det ändå så med fruktträd att om ett år är sämre blir nästa bättre.

– Det är ett sådant där vartannat års fenomen.

Och det varma augustivädret har bådat gott för nästa år, enligt Blomqvist.

– I augusti bildar fruktträden blomämnen för följande år och nu har de inte behövt bära på en stor skörd, den har fallit ner i många fall, så nu har de fått bilda blomämnen i tid.

Och rönnarna kommer att ge bär nästa år eftersom de inte bär frukt i år, så nästa år är vi kvitt rönnbärsmalarna, enligt Blomqvist.

– Vi har stora förhoppningar om att nästa år blir jättebra.

För plantskolan har sommaren varit bråd och nyttoväxterna har gått åt. Folk verkar gärna satsa på trädgården i tider med höjda priser och osäkerhet på grund av Ukrainakriget.

– I dåliga tider och när det är kriser i världen vill folk vara självförsörjande. Det finns någonstans i bakhuvudet att nu ska vi plantera potiatis, bärbuskar och fruktträd, säger Blomqvist.