Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Ryssland talar man om Michail Gorbatjov som "en förrädare som förtjänade evig skam"

Michail Gorbatjov och Vladimir Putin
Bildtext Michail Gorbatjov och Vladimir Putin 21.12.2004
Bild: Lehtikuva

Den tidigare sovjetledaren Michail Gorbatjov levde tillräckligt länge för att se hur allt det han försökte uppnå föll samman. Reaktionerna på hans död varierar i Ryssland.

Den första officiella reaktionen från Ryssland, där nyheten om Gorbatjovs död kom sent på natten, var tystnad.

Det tog president Putin mer än 15 timmar att publicera texten till ett kondoleanstelegram där han sa att Gorbatjov hade haft en stor inverkan på världshistoriens gång, och att han förstått att reformer var nödvändiga för att ta itu med problemen i Sovjetunionen på 1980-talet.

Putin, som tjänstgjorde inom underrättelsetjänsten KGB i Östtyskland under Gorbatjovs tid som sovjetisk ledare, har under årens lopp gjort det klart att han ser Sovjetunionens upplösning och östblockets sammanbrott i Europa som förödmjukande för Ryssland och "den värsta geopolitiska katastrofen" på 1900-talet.

Enligt analytiker har förlusten av imperiet varit en faktor som sporrat Putin att invadera Ukraina.

Kreml har meddelat att det är oklart om Michail Gorbatjov ska få en statsbegravning.

Fördöms för att han lät det mäktiga sovjetimperiet upplösas

Reaktionen på den forna sovjetledaren Michail Gorbatjovs död är – i likhet med reaktionerna på hans liv – skarpt uppdelad i två huvudläger.

I väst, och bland en del ryssar, är Gorbatjov en mycket vördad person i och med att han öppnade upp det sovjetiska samhället efter långa tider av förtryck. Han bidrog också starkt till att få slut på de spänningar som det kalla kriget medförde och som hade fört världen till randen av en kärnvapenkonfrontation.

Men en del personer i Ryssland – och utanför Ryssland – hånade honom för samma sak och fördömde honom för att han lät den mäktiga sovjetstaten upplösas.

Vissa ryssar har till och med krävt att Gorbatjov skulle ställas inför rätta för att ha medverkat till det sovjetiska imperiets kollaps.

Den här uppdelningen har nu ytterligare tillspetsats av Putins kraftiga motarbetande av det fredliga enagagemang som Gorbatjov representerade. Invasionen av Ukraina och det mycket auktoritära styret har fört in Ryssland på en väg som Gorbatjov hade börjat avveckla.

Michail Gorbatjov
Bildtext Sovjetunionens sista president Michail Gorbatjov ser ut över Brandenburger Tor innan han deltar i ett symposium om säkerhet i Europa, 25 år efter "murens" fall i Berlin den 8 november 2014. Gorbatjov varnade redan då nya öst-västliga spänningar som Ukrainakrisen skulle komma att resultera i.
Bild: Lehtikuva

Gorbatjov hann kommentera Ukraina

Några dagar efter den stora ryska offensiven i Ukraina uttalade sig den forna sovjetledaren Michail Gorbatjov via sin stiftelse.

Gorbatjov ville att fientligheterna skulle upphöra och att fredsförhandlingar skulle inledas genast. "Det finns inget mer värdefullt i världen än människoliv", sa han.

Gorbatjov hade upprepade gånger varnat för det som kunde ske mellan Ryssland och Ukraina, och han gjorde det han kunde för att att föra de båda nationer närmare varandra.

"Gorbatjov var en förrädare som förtjänade evig skam"

Här några plock bland reaktionerna i Ryssland efter dödsbudet:

  • Putins talesman Dmitrij Peskov definierar Gorbatjovs handlande som "romantisism" och närmandet till väst som "misslyckat".

  • Sergej Narysjkin, chef för Rysslands utrikesunderrättelsetjänst Service och en av maktmännen ("silovik") nära Putin, konstaterar att "perestrojkan" (reformarbetet) länge har varit historia, men att man i dag måste ta itu med dess konsekvenser. "Det föll på Gorbatjov att leda landet under en mycket svår period, att möta många externa och interna utmaningar, men inget adekvat svar hittades."

  • Vladimir Rogov, en utsedd rysk tjänsteman i ett av de områden i Ukraina som ockuperats av proryska styrkor, anser att Gorbatjov var en förrädare som medvetet ledde Sovjetunionen till dess undergång.

  • "Han gav oss alla frihet - men vi vet inte vad vi ska göra med det", säger Ruslan Grinberg, en liberal ekonom och vän till Gorbatjov.

  • Igor Girkin, en före detta överste inom rysk underrättelsetjänst och tidigare befälhavare för de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina, skriver på Telegram att Gorbatjov var en "förrädare" som förtjänade "evig skam".

I Ukraina har det på sociala medier skrivits en del om att Gorbatjov inte i tid berättade om kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986 vilket innebar att otaliga ukrainare blev exponerade för dödlig strålning. På den tiden var Ukraina en del av Sovjetunionen.

Michail Gorbatjov och Boris Jeltsin
Bildtext Michail Gorbatjov och Rysslands president Boris Jeltsin den 23 augusti 1991. Jeltsin uppmanar Gorbatjov att läsa en tidning under det ryska parlamentets session.
Bild: Lehtikuva

Offentligt uttalade sig Gorbatjov försiktigt om Putin

Michail Gorbatjov var i allmänhet försiktig med vad han sa om Putin offentligt, men han berömde Putin för att ha konsoliderat den ryska staten efter kaoset under Boris Jeltsin.

År 2011 visade Gorbatjov ändå tydligt vad han tänkte om Putins maktställning. Han uttalade sig offentligt under ett besök i USA.

"Det är kanske förståeligt att han [Putin] under inledningsfasen använde vissa auktoritära metoder i sitt ledarskap, men att använda auktoritära metoder som en politik för framtiden - det tycker jag är fel. ... Det enda som är viktigt för dessa ledare och människor runt dem är att hålla fast vid makten. Jag tror att det här är något som händer nu i vårt land."

Gorbatjovs direkta kritik av president Putin var alltså dämpad. Gorbatjov sa att han fruktade att bli förklarad som en "utländsk agent" – en återupplivad stalinistisk etikett som i grunden betyder "spion" och som används i Ryssland för att tysta människor och organisationer. "De tror att jag jobbar för någon", sa han.

Gorbatjov kände sig förrådd av väst

Som den man som är mest ansvarig för att det kalla kriget kunde avslutas, sa Gorbatjov ändå att han kände sig förrådd av västvärlden – och i synnerhet USA – för att dessa spelade segrare och behandlade Ryssland som en avskedad livegen, och som förde Natos styrkor och EU till gränsområdena.

"Det fanns en triumfstämning i slutet av det kalla kriget som delades av många amerikaner. Det var utgångspunkten för all kollaps.", sa han enligt The New York Times.

Sovjetunionens president Michail Gorbatjov under en öppningssession för en konferens för ryska kommunister i Kreml medan den nyligen valda ryska presidenten Boris Jeltsin står i bakgrunden.
Bildtext Den 19 juni 1990 talar Sovjetunionens president Michail Gorbatjov under en öppningssession för en konferens för ryska kommunister i Kreml medan den nyligen valda ryska presidenten Boris Jeltsin står i bakgrunden.
Bild: Lehtikuva

Gorbatjov och Putin – två diametralt motsatta ledare

Gorbatjov bidrog till att föra det kalla kriget till historieböckerna - nu rustar Nato upp igen

Gorbatjov bidrog till att skräcken från det kalla kriget var på väg att förpassas till historian.

Under åren 1985-1991 arbetade Gorbatjov med att avlägsna den järnridå som delade Europa. Då han avgick i slutet av 1991 var gränsen mellan Nato och Sovjetunionen inte längre någon krutdurk – tvärtom. Nato drog tillbaka alla soldater från den östra flanken förutom några tusen.

Men nu – i kölvattnet av den ryska invasionen i Ukraina i februari har Nato åter rustat upp vid sin östgräns, och cirka 40 000 soldater har mobiliserats direkt under Natos befäl.

Planer fins på att sätta ytterligare 300 000 i beredskap.

Gorbatjov sysslade med avspänningspolitik – nu pågår ett blodigt krig i Ukraina

Den era av avspänning och vapenkontroll som USA och Ryssland upplevde på 1990-talet har nu ersatts av ett blodigt krig i Ukraina.

USA:s och Natos vapen ställs mot ryska styrkor med åtföljande risk för en direkt sammandrabbning mellan kärnvapensupermakterna av misstag eller missräkning.

Gorbatjov arbetade för kärnvapenkontroll – nu hotar Putin med att ta i bruk kärnvapen

Michail Gorbatjov var en förkämpe för vapenkontroll och diskuterade till och med den potentiella elimineringen av kärnvapen.

Nu är en begränsning av kärnvapen inte längre aktuellt, och det finns inte längre någon överenskommelse om ömsesidiga inspektioner.

Vapenarsenalerna moderniseras nu på bägge sidor, och Rysslands president Vladimir Putin har använt sig av hotet om kärnvapenanvändning.

I år kommer antalet kärnstridsspetsar runt om i världen att öka för första gången sedan det kalla kriget.

Gorbatjov sökte demokrati och yttrandefrihet – Putin fängslar den som försöker säga något

Michail Gorbatjov hyste också hopp om att i grunden kunna förändra tankesättet i ett land som aldrig hade upplevt demokrati – ett land som gått från tsarvälde till bolsjevikdiktatur.

Under Gorbatjovs glasnost-politik (öppenhetspolitik) gynnades yttrandefriheten.

I Putins land kan varje antydan till kritik nu leda till fängelse. Människor har till och med fängslats då de på ett ironiskt sätt hållit upp ett plakat utan text. Radiostationer har stängts ner.

Gorbatjov stängde gulagerna – dagens oppositionsledare Navalnyj har förts till en straffkoloni

Michail Gorbatsjov lät stänga de sovjetiska gulagerna (arbetslägren) som hade upprättats under ledning av Vladimir Lenin, och som Josef Stalin byggde ut i stor omfattning.

I dag hålls Putins ledande motståndare Aleksej Navalnyj (efter att ha överlevt en förgiftning) i isolering på en straffkoloni.

Källor: The Guardian, Indian Express/The New York Times, Politico, Reuters

I en skämtsam video beskrivs Gorbatjovs inverkan på olika människor i Sovjetunionen. I en reklam för en pizzakedja beskrivs han av två personer. I videon enas två debattörer till slut om att pizzan inte skulle finnas utan Gorbatjov.