Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortums elfuturer binder upp fem miljarder – det är mycket till och med för energijätten som nu vänder sig till staten

Uppdaterad 31.08.2022 16:11.
Fortums logo på en byggnad.
Bildtext Energijätten Fortum. Förra veckans prisstegringar och svängningar ökade kraven på säkerheter för Fortums del med en miljard. Sammanlagt har bolaget nu fem miljarder bundna till futurer.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Det snabba svängningarna och höga priserna på elmarknaden pressar energibolagen hårt. Det här gäller också energijätten Fortum där staten är majoritetsägare.

De så kallade futurerna binder enorma mängder likvida medel.

Förra veckans prisstegringar och svängningar ökade kraven på säkerheter för Fortums del med en miljard.

Ingela Ulfves är chef för investerarrelationer på Fortum
Bildtext Elfuturerna kostar skjortan. Med de extremt höga energipriserna så är vi i en situation där säkerheterna uppgår till cirka fem miljarder euro, säger Ingela Ulfves som är chef för Fortums investerarrelationer.
Bild: Fortum

"Orsaken är de extremt höga energipriserna"

I ett normalläge handlar det för Fortums om kassareserver på 200–400 miljoner.

– Nu med de extremt höga energipriserna så är vi i en situation där säkerheterna uppgår till cirka fem miljarder euro, säger Ingela Ulfves som är chef för Fortums investerarrelationer. Så vi talar om en tiofaldig ökning i förhållande till ett normalt marknadsläge.

Fortum har tecknat kontrakt som förbinder bolaget att sälja el till priser som ofta ligger långt under dagens marknadspriser.

Enligt den EU-reglering som gäller så måste elbolagen kunna täcka upp för den här prisskillnaden.

Mika Lintilä talar till en kamera och står framför en svart bakgrund. Lintilä har glasögon på sig och är klädd i kavaj och slips.
Bildtext Politikerna har bollen. Näringsminister Mika Lintilä (C) har föreslagit sänkt elmoms för att tygla priserna.
Bild: Mimmi Nietula / Yle

Fortum för diskussioner med staten

Läget är kärvt nu till och med för energijätten Fortum. När fem miljarder är bundna till säkerheter så är det lätt att förstå att gränsen kommer emot snart.

Vi har för tillfället tillräcklig likviditet, kommenterar Ingela Ulfves, men om det fortsätter så här så måste vi säkerställa att vi har buffertar. Säkerheten krävs med en dags varsel och kan också utkrävas under dagen.

Det här betyder att Fortum måste ha tillräckligt med cash. Energibolaget för redan diskussioner med sin huvudägare, finska staten.

– Vi har inga konkreta lösningar ännu.

Vilka lösningar finns på bordet?

– Vi tittar på olika alternativ, men ett lån är naturligtvis ett bra alternativ. Men vi går igenom de olika möjligheterna och ser vilket alternativ som lämpar sig bäst.

"Överdimensionerade krav på säkerheter"

Branschen skakar nu.

På Fortum anser man att EU-kraven på energibolag med egna distributionskanaler är för höga och att de inte motsvarar den verkliga risken.

– De är överdimensionerade om bolagen som säljer el får likviditetsproblem på grund av att kraven på säkerheter stiger till sådana här summor att det blir tajt.

Vad är en rimlig nivå på säkerheterna?

– Det tar jag inte ställning till, men för tillfället tjänar inte regleringen sitt egentliga syfte.

Det sitter på näringsminister Mika Lintiläs bord?

– Det kommenterar jag inte direkt, men det handlar om en EU–reglering. Så politikerna i Finland och övervakningen bör titta på det här.

Vindkraftverk i solnedgång.

Vild börsspekulation med elpriset tvingar elbolagen att spela högt – det påverkar direkt din elräkning

Elpriset bestäms långt på elbörsen Nasdaq Commodities - här säljs el redan för år 2032. Svenska Yles granskande ekonomireporter Pekka Palmgren försöker förstå vad som egentligen gör att elpriset går upp så kraftigt.