Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Tiden efter Signeul rivstartar med ödesmatch, Irland kan släcka det finländska VM-hoppet redan i kväll

Från 2022
Uppdaterad 01.09.2022 20:40.
Programmet är inte längre tillgängligt

EM-floppen har följts av turbulenta veckor – med en sparkad tränare, avslutade landslagskarriärer och skador på startspelare. Mitt i stormen ska Finland nu spela VM-kvalets ödesmatch borta mot Irland.

Irland–Finland

VM-kval i fotboll, grupp A.
Tallaght Stadium, Dublin, avspark klockan 21.00.
Matchen kommenteras av Christoffer Herberts och Minea Lassas och sänds på TV2 och Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt
VM-kval i fotboll: IRL - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Utgångspunkten: Bara seger tillräckligt bra

Sverige har redan säkrat segern i kvalgruppen och tagit sig till nästa års VM-slutspel i Australien och Nya Zeeland. Den kommande veckan gör Irland och Finland upp om andra platsen som ger fortsatt kval.

Med två matcher kvar att spela har Irland 11 poäng medan Finland spelat ihop 10.

Det positiva? Finland har ännu avgörandet i egna händer. Med segrar mot Irland i kväll och mot Sverige i Tammerfors på tisdag slutar Finland garanterat grupptvåa, fixar en fortsatt festlig kvalhöst och ser till att jakten på den efterlängtade VM-platsen går vidare.

Det negativa? Utgångsläget är sannerligen inte det enklaste. Irland möter nämligen avsågade Slovakien borta i den sista omgången, och få tror väl att Finland tar full pott i sin avslutning mot EM-semifinalisten Sverige nästa vecka. Blir det inte seger mot Irland går matematiken omöjligt ihop.

Spelare i vitt och spelare i grönt kämpar om bollen.
Bildtext Andra plats i gruppen och fortsatt VM-kval finns i potten i kampen mellan Eveliina Summanens Finland och Denise O'Sullivans Irland.
Bild: Michael O'Shea/SPP/Shutterstock/All Over Press

Tre poäng mot Irland i kväll skulle i alla fall göra att hoppet lever vidare. Vid kryss krävs ett smärre mirakel och blir det hemmaseger i Dublin krossas den finländska drömmen om VM redan i kväll.

Finlands läge: Ny tränare, ny startelva

Anna Signeul tvingades gå efter noll poäng och dystra rubriker under EM-slutspelet. Tillfälliga (?) ersättaren Marko Saloranta behöver inte ta ställning till om han skulle ha stuvat om i startelvan eller inte, han har nämligen inget annat val än att göra ändningar.

Bara halvannan månad har gått sedan EM, men fyra spelare som startade matcher för Finland i Milton Keynes i somras saknas av olika anledningar i kväll.

Essi Sainio har avslutat sin landslagskarriär och klubblösa Tuija Hyyrynen kan vara på väg att helt och hållet lägga skorna på hyllan. Dessutom är både Emmi Alanen och Adelina Engman skadade.

Saloranta får hitta nya lösningar, till exempel lär Olga Ahtinen gå in som ett nytt namn på det centrala mittfältet jämfört med EM. Hur den nya tränaren i övrigt vill att Finland ska spela när det gäller uppställning och taktik återstår att se.

Beställningen är i alla fall klar. Fotbollsfinland vill med EM-sommaren i färskt minne se en offensivare attityd, med fler avslut, hörnor och bollinnehav på motståndarens planhalva. Överlag eferlyses en aktivare coachning med tidigare byten och snabbare reaktioner.

Irlands läge: Alla tiders kval kulminerar

När Finland för ett knappt år sedan förlorade hemmamatchen mot Irland med 1–2 sågs det på sina håll som ett massivt magplask och en smärre chock.

Och nej, Irland har aldrig ens varit riktigt nära att nå ett slutspel tidigare. Men sett till spelarmaterialet är frågan om inte Irland passerat Finland de senaste åren. Hela startelvan håller till i riktigt bra ligor och spelarna kommer från engelska superligan, tyska Bundesliga eller topplag i den amerikanska universitetsserien.

Jubelhög med spelare i grönt.
Bildtext Irländsk damfotboll seglar i historiens största medvind.
Bild: Kalle Parkkinen/INPHO/Shutterstock/All Over Press

Lägg till den rutinerade holländskan Vera Pauw på tränarposten och förutsättningar för riktigt bra resultat finns. I det här kvalet har de kommit. Förutom segern i Helsingfors knep Irland en mycket meriterande poäng genom att spela 1–1 borta mot Sverige och har under kvalets gång också hunnit med nationens största seger genom tiderna, 11–0 mot Georgien.

Följden är att Irland är 90 minuter från att säkra sin största framgång i historien. Med andra ord inga låga insatser inför matchen mot Finland på Tallaght Stadium med plats för 8 000 åskådare, hemmaplan för Irlands ledande klubb Shamrock Rovers och den arena där damlandslaget spelat det senaste decenniet.

Och fotbollsfebern är påtaglig, biljetterna sålde slut på en halvtimme.

Håll koll på: Finlands sällsynt svaga form

Signeul har blivit Saloranta, och den senare kan åtminstone känna sig säker på att resultaten inte kommer att bli sämre. Det är nämligen inte möjligt.

Finland har förlorat fem raka matcher med totala målskillnaden 2–15. Av de elva senaste matcherna har Finland bara vunnit en, mot ett väldigt svagt Georgien.

Irlands form är betydligt bättre: En enda förlust på de nio senaste.

Kommentatorns tips: Blåvitt slår ur underläge

Resultaten det senaste året går inte att förklara bort. Irland är just nu ett bättre lag och har också passerat Finland på världsrankningen.

Nu har dessutom Irland stor hemmaplansfavör på en fullsatt arena och känner historiens vingslag.

Finland är klar underdog i södra Dublin, och det mest realistiska slutresultatet är en knapp irländsk seger. En tillknäppt matchbild som påminner om gruppspelsmatchen mot Danmark i EM skulle inte förvåna, och precis som då känns en finländsk förlust med 0–1 som de mest sannolika slutsiffrorna.

Diskussion om artikeln