Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Orosmoln för mästaren BK-46 på nio meter då säsongen närmar sig – Jac Karlsson är minst en månad från spel, Oscar Kihlstedt kan ha spelat sin sista match

Jac Karlsson under en träning med BK-46.
Bildtext Rutinerade Jac Karlsson hoppas på att kunna bidra på planen i vår då BK-46 ska försöka försvara sitt handbollsguld.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Jac Karlssons seriestart skjuts fram, Oscar Kihlstedts hela handbollsframtid är oklar. BK-46 kommer att vara sargat på nio meter då säsongen kör i gång nästa vecka.

Om en dryg vecka startar herrarnas FM-liga i handboll. BK-46 ska försvara guldet – men regerande mästaren tvingas inleda säsongen utan två tunga pjäser.

Jac Karlsson kör fortfarande ett eget träningsprogram.

– Det blir bättre hela tiden, men det är minst en månad innan jag kan vara tillbaka, säger Karlsson.

Karlsson tvingades avbryta vårsäsongen på grund av en skada i hälsenan och missade därmed hela slutspelet. Flera månader senare står han ensam i ena hörnet och kastar en boll mot väggen samtidigt som resten av spelarna tränar på planen.

Jac Karlsson under en träning med BK-46.
Bildtext Jac Karlsson har fortfarande anpassad träning efter skadan som stoppade honom i våras.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Han var på en magnetröntgen i måndags för att undersöka hur läget med hälen ser ut.

– Den här rehaben har varit väldigt tråkig. Jag har aldrig haft en längre skadeperiod tidigare.

– Jag missade många roliga matcher i våras, och det är absolut en motivationsfaktor nu. Jag har varit borta från handbollen länge och målet är att vara med på planen i vår. Det var roligt att vi tog guldet i våras, men det känns som att jag inte riktigt var en del av det.

Kihlstedts framtid oklar

I Karlssons frånvaro fick spelare som Miska Henriksson, Oliver Nordlund, Jonathan Ekman och Alex Lignell ansvar på nio meter under det framgångsrika slutspelet.

De kan räkna med mer speltid i höst bredvid lagets stora profil Nico Rönnberg.

Förutom Karlssons framskjutna säsongsstart saknas också Oscar Kihlstedt då BK-46 inleder seriespelet.

– Han är ett osäkert kort. Han har problem med knät och vet inte om han ska fortsätta med handbollen, säger lagets tränare Andreas Rönnberg.

Försvarsroll aktuell?

Kihlstedt slutförde förra säsongen, men nu är han ett stort frågetecken. Enligt Rönnberg kan Kihlstedt träna fysik och löpning, men knät sätter stopp då belastningen ökar på handbollsplanen.

– Jag hoppas att han vill fortsätta. Han skulle till och med kunna få en roll där han spelar mer försvar och hjälper oss den vägen. Han är en ledartyp som vi behöver.

Oscar Kihlstedt spelar handboll.
Bildtext Oscar Kihlstedt var en viktig pjäs i BK-46 i fjol.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Rönnberg säger att de håller dialogen öppen med Kihlstedt och sätter ingen bakre gräns för när de behöver ett slutgiltigt besked.

– Han är i bra fysiskt slag och skulle komma in i det ganska snabbt om han väljer att ta det beslutet. Vi har inte pratat om datum. Vårt tankesätt är att de avgörande matcherna kommer efter jul.

Herrarnas FM-liga i handboll startar den 10 september.

Diskussion om artikeln