Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gratis tågresor hjälper spanjorerna att klara vardagen med stigande priser

Coronatomt på Atocha-tågstationen i Madrid den 10 oktober 2020.
Bildtext Atocha-stationen i Madrid hör till Spaniens största.

Socialistregeringen i Spanien inför gratis tågbiljetter för spanjorerna för att uppmuntra dem att ta tåget i stället för bilen och för att hjälpa dem ekonomiskt.

Inflationen i Spanien närmar sig rekordnivåer. Konsumentpriserna har stigit med över 10 procent och det gräver djupt i de spanska plånböckerna.

Nu erbjuder regeringen medborgarna gratis månadskort för lokaltrafiken och för medellånga intercity-resor. Fjärrtågen omfattas inte av initiativet – enskilda turbiljetter ges inte heller gratis.

Spanjorerna jublar

Spanjorerna är glada över den kostnadsfria månadsbiljetten. Nyhetsbyrån Reuters träffade den 26-åriga Jennifer Quintana på Atocha-stationen i Madrid i morse.

– Det här är en jättefin grej. Jag hoppas det systemet blir permanent eftersom det minskar våra utgifter och ökar vår våra möjligheter att röra oss.

Jennifers mamma, 55-åriga Toni Quintana välkomnar också gratisbiljetten.

– Nu kan vi spara 80 euro per månad då vi slipper köpa månadskort för familjens två döttrar. Vi behöver fler sådana här initiativ. Vi föräldrar klarar inte av fler utgifter, vår budget håller inte på samma sätt som förut, säger Toni.

Del av statligt hjälppaket

Åtminstone en halv miljon spanjorer har redan beställt det kostnadsfria månadskortet. Den statliga tågoperatören Renfe uppskattar att systemet, som är i kraft till årsskiftet, kommer att innebära 75 miljoner gratis resor.

Gratisbiljetten är en del av ett det senaste stödpaketet som den spanska regeringen tillgrep för att underlätta medborgarnas situation i en värld där priserna rakar i höjden.

Tyskland tog i bruk ett motsvarande system i juni, och det ska pågå i en månad till. Det har varit en stor succé och har minskat trafikstockningarna i de stora städerna.

Du kan kommentera artikeln fram till klockan 23.30.