Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bara två vill bli stadsdirektör i Borgå – Ujula ansöker om fortsättning

Uppdaterad 31.08.2022 15:01.
En man i kostym.
Bildtext Borgås nuvarande stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula vill fortsätta på sin post. Stadsdirektörsjobbet är tidsbundet och Ujulas nuvarande period går ut om ett år.
Bild: Matti Myller / Yle

Ansökningstiden för tjänsten som stadsdirektör i Borgå löpte ut i dag, den sista augusti.

Endast två ansökningar kom in inom utsatt tid. Den ena som söker jobbet är Borgås nuvarande stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, den andra är IT-specialisten Peter Marks från Vanda.

Det är meningen att stadsstyrelsen ska välja vilka sökande som intervjuas den 5 september. Den 28 september ska fullmäktige välja stadsdirektör och i december ska det sista med tjänsteavtalet och lönen slås fast i stadsstyrelsen.

Jorma Wiitakorpi som är ordförande i Borgå stadsstyrelse tänker ta upp stadsdirektörsvalet som ett extra ärende på måndagens styrelsemöte. Styrelsen måste fundera på om man vill förlänga ansökningsperioden för att försöka få in fler ansökningar, eller om man helt enkelt väljer mellan de två namnen man har.

Enligt Wiitakorpi är det lite märkligt att endast två personer sökt jobbet då Borgå är en växande stad med ekonomin i skick. Å andra sidan kanske andra tänker att de inte kan mäta sig med den nuvarande stadsdirektören som man vetat tänker söka jobbet.

– Alla fullmäktigegrupper har tidigare informerat om att de gärna vill samarbeta med Ujula också på längre sikt, säger Wiitakorpi.

Enligt hans personliga uppfattning har Ujula bättre meriter för jobbet än den andra kandidaten Marks.

Stadsdirektörstjänsten i Borgå tillsätts för sju år åt gången och den ska alltid lediganslås ett år innan den pågående perioden tar slut. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujulas ämbetstid tar slut i september 2023.

Jukka-Pekka Ujula har jobbat som stadsdirektör i Borgå sedan 2009, alltså under snart två perioder. Att sjuårsperioden tar slut betyder inte att arbetet skulle vara klart.

– Det finns stora projekt och Borgå är en attraktiv och intressant stad. Därför är jag intresserad av att bo, leva och jobba här fortfarande.

Det sade Ujula till Yle Östnyland i mitten av augusti, då han berättade att han tänkt ansöka om jobbet.

31.8 kl. 15.00: Artikeln har uppdaterats med Wiitakorpis kommentarer.

Diskussion om artikeln