Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Herrfors höjer inte elpriset för sina nuvarande kunder – balanserar upp med vinst från egen elproduktion

Björkfors kraftverk i Esse å.
Bildtext Herrfors har gott om egen elproduktion, bland annat flera kraftverk i Esse å i Pedersöre, och därför kan bolaget hålla ner priserna, enligt produktionsdirektör Andreas Rasmus. Arkivbild Björkfors kraftverk.
Bild: Herrfors

Elleverantören Herrfors i Jakobstad väljer att inte höja elpriset i höst. Priset kommer att ligga kvar på 9,05 cent per kilowattimme, om inget oväntat händer.

För de kunder som har tillsvidareavtal med elleverantören Herrfors fortsätter allt som vanligt i höst. Priset ligger på 9,05 cent per kilowattimme. För nya kunder är priset ändå högre, 20 cent per kilowattimme.

– Vi har sett på siutationen ur kundens perspektiv. Det är inte lätt med en chockhöjning på priset från marknadssidan, så vi ville gå våra kunder till mötes, säger produktionsdirektör Andreas Rasmus.

Andreas Rasmus, produktionschef Katternö Group
Bildtext Herrfors kommer att sälja el med förlust en tid framöver, vi försöker se läget ur kundernas perspektiv, säger produktionsdirektör Andreas Rasmus. Arkivbild.
Bild: Johanna Överfors/YLE

Egen elproduktion balanserar priset

Andreas Rasmus säger att Herrfors har möjligheten att hålla ner elpriserna eftersom bolaget har en relativt bra egen elproduktion.

– Vi kan balansera elproduktionen med elförsäljningen och på så sätt hjälpa våra kunder att klara den kommande vintern, säger Rasmus.

Herrfors har några rekordår bakom sig, men nu kommer elförsäljningen att gå med förlust säger Andreas Rasmus. Herrfors kommer alltså att använda vinsten från den egna elproduktionen för att kompensera elförsäljningens förluster.

– Om vi inte skulle ha en egen produktion utan vara tvugna att köpa in all el på marknaden så skulle det här inte vara möjligt. Enligt vår analys ska vi klara oss med egen produktion genom vintern, säger Rasmus.

Hur mycket el Herrfors själva producerar varierar, men i det stora hela är bolaget självförsörjande.

Har ett ansvar som regional elleverantör

I Karleby gick staden in genom ägarstyrning när Karleby energi ville chockhöja elpriset till 46,29 cent per kilowattimme. Den planerade höjningen ledde till en veritabel folkstorm.

Har staden Jakobstad lagt sig i era elpris?

– Vi har ganska långt tagit beslut på egen hand, men när det är tal om så stora summor, så är staden medveten om våra beslut.

Städer och kommuner är delägare i Herrfors, men är då Herrfors ett vanligt bolag, som ska generera största möjliga vinst, eller har ni ett samhällsansvar?

– Visst har ett ansvar som ett relativt stort energibolag som verkar i regionen. Det bör vi ta i beaktande. Men å andra sidan är vi som vilket bolag som helst som ska göra vinst.

Olkiluoto trean har stor betydelse i vinter

Andreas Rasmus är inte så orolig för att det ska uppstå någon elbrist som skulle påverka privatkunderna i vinter. Men mycket hänger på Olkiluoto.

Om Olkiluoto trean kan kopplas in i stamnätet kommer energiförsörjningen att vara högre än förra vintern, säger Rasmus, trots att vi slutat importera rysk elektricitet.

– Dessutom har det byggts till en hel del vindkraft under det senaste året. Om det går snett med Olkiluoto är risken större att det blir någon typ av reglering, men det ska mycket till innan våra privatkunder märker av någon energibrist, säger Rasmus.

Från Herrfors sida utesluter man ändå inte att det kan uppstå oväntade situationer på marknade som tvingar till prisförändringar. Men åtminstone tillsvidare fortsätter allt som tidigare.

Vasa elektriska har inte ännu tagit beslut om prissättningen i vinter säger kommunikationschef Mikaela Jussila. Besked väntas inom de närmaste veckorna.