Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU fryser visumavtal med Ryssland – frågan om beviljade visum ses över

EU:s utrikeschef Josep Borrell under en presskonferens i Prag den 31 augusti 2022.
Bildtext De ryska turisterna har ökat i antal i grannländerna sedan sommaren, och har blivit en säkerhetsrisk, sa Josep Borrell på onsdagens presskonferens efter utrikesministermötet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU-ländernas utrikesministrar har nått politisk enighet om att frysa visumavtalet från 2007 mellan EU och Ryssland, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell. Avtalet underlättar visumprocessen mellan EU och Ryssland.

Effekten av den politiska överenskommelsen blir enligt Borrell betydligt färre beviljade visum för ryska turister.

Samtidigt är det enligt Borrell meningen att representanter för medborgarsamhället i Ryssland, de som motsätter sig kriget mot Ukraina, ska kunna beviljas visum.

Den politiska överenskommelsen omfattar alla EU-länder.

Utöver frysandet av avtalet kan Rysslands grannländer fatta beslut på nationell nivå, förutsatt att besluten ligger inom ramen för EU:s regler.

Utrikesministermötet vill vidare att Europeiska kommissionen ska komma med riktlinjer för hur EU-länderna ska gå tillväga med de miljoner beviljade visum som finns bland personer i Ryssland.

"Reser för nöje och shopping som om inget krig skulle rasa"

Borrell sa vidare att antalet ryska turister har ökat betydligt i många av Rysslands grannländer sedan mitten av juli i år.

– Det här har blivit en säkerhetsrisk för länderna. Dessutom har vi sett hur många ryssar reser för nöje och shopping som om inget krig skulle rasa i Ukraina, sa Borrell. Han sa att det här inte går för sig i de här exceptionella tiderna.

Källor: Presskonferens, Reuters