Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Chefsöverläkaren Mikko Pietilä nöjd med beslutet om att skjuta upp vårdstrejken vid ÅUCS: "Det var viktigt att vi fick beslutet i tid, annars skulle vi ha behövt börja skära ner på operationerna"

Mikko Pietilä, en man med glasögon, blå kavaj och slips, tittar in i kameran.
Bildtext Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Mikko Pietilä hoppas att strejken avblåses helt och hållet.
Bild: Thomas Hagström / YLE

Arbetet vid intensiven kan fortgå som normalt en stund till, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä.

Riksförlikningsmannen Anu Sajavaara har bett Arbets- och näringsministeriet att flytta framåt vårdstrejken som skulle ha inletts vid bland annat ÅUCS intensivavdelning nästa veckas tisdag.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Mikko Pietilä säger till Yle Åboland att han är nöjd med beslutet, eftersom det innebär att man kommer att få mer tid att förbereda sig på strejken.

– Det betyder att vi kan fortsätta arbeta som vanligt på intensiven den kommande tiden. Det var viktigt att vi fick beslutet i tid. Annars skulle vi ha behövt börja skära ner på operationerna.

"De som vårdas på intensiven är de mest sårbara patienterna"

Pietilä hoppas på att strejken skulle avblåsas helt, eftersom den enligt honom innebär stora risker för patienterna.

– Det viktigaste skulle vara att nå ett beslut så att strejken skulle avblåsas helt. De som vårdas på intensiven är de mest sårbara patienterna. Att transportera dem till andra sjukhus skulle innebära stora risker.

Enligt Pietilä innebär ändå flytten av strejken att sjukhuset får mer tid att planera och tänka ut olika alternativ. Som läget är nu kan strejken tidigast inledas den 20 september.

Inget skyddsarbete om strejken blir av

Redan i förra veckan skickade sjukvårdsdistriktet in en begäran om att strejken skulle skjutas upp, uppger tidningen Turun Sanomat (låst artikel).

Förhandlingarna mellan vårdfacken Tehy och Super och arbetsgivarsidan fortsätter, och just nu verkar en lösning i tvisten som främst gäller löner ligga långt borta.

För tillfället ser det också ut som att skyddsarbete inte kommer att bli aktuellt på ÅUCS intensiven, ifall strejken blir av.

– Det innebär att vi måste lägga ner allt arbete på intensiven under strejken, säger Pietilä.

Diskussion om artikeln