Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Osäker elmarknad ger industrin huvudbry: "Det är svårt att planera när man inte vet exakt vad man ska planera för"

Kollage av tre män.
Bildtext Simon Fagerudd (UPM), Stefan Sjöberg (Mirka) och Hannu Mäntymaa (Wärtsilä) ser många utmaningar med hösten och vintern.
Bild: Yle

Industrin förbereder sig för en höst och vinter som präglas av osäkerhet i fråga om energiläget. Att få i gång produktionen på Olkiluoto 3 skulle vara viktigt för Finlands självförsörjning, enligt företag Yle Österbotten har talat med.

Den kommande hösten och vintern är speciell på många sätt. Det säger Stefan Sjöberg, vd på Mirka i Nykarleby.

– Det är svårförutsägbart. Vi räknar med många störningar i allt från komponenter och råmaterial till energi. Det gör inte verksamhetsmiljön speciellt enkel för tillfället.

Som tillverkande industri är Mirka en ganska stor förbrukare av energi. Utöver el och värme behöver Mirka också gas till en del processer och reservsystem.

Det är svårt att planera när man inte vet exakt vad man ska planera för.

― Stefan Sjöberg, vd på Mirka

Sjöberg säger att man länge har arbetat med värmeenergilösningar för att minska förbrukningen. Nu håller man på att undersöka olika scenarier och hitta sätt att få ner energianvändningen ytterligare.

– Det är svårt att planera när man inte vet exakt vad man ska planera för, säger Sjöberg.

Högt pris bra för producenterna

På UPM:s fabrik i Jakobstad är man självförsörjande både när det gäller el och värme. Fabriksdirektör Simon Fagerudd berättar att överlopps el säljs till elnätet. Det gör också alla minskningar som kan göras i den egna förbrukningen lönsamma.

– Klarar vi av att spara någon megawatt i elkonsumtion så kan vi ju sälja det på marknaden och få inkomster, så det är ju en riktigt fin sak, säger Fagerudd.

Pietarsaaren teollisuusalue.
Bildtext UPM:s fabrik i Jakobstad är självförsörjande på både el oh värme.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Eftersom fabriken inte heller är beroende av gas är de negativa effekterna av den osäkra energimarknaden ganska små.

– Som elproducent är det förstås bra när priset är högt, men jag förstår att det är ohållbart för slutanvändarna. Det påverkar säkert konsumtionen av många saker och industrier kan ha svårt att hålla i gång produktionen om elpriset är för högt.

Optimering av energianvändningen

Wärtsilä Finlands vd Hannu Mäntymaa säger att hösten blir ovanlig med tanke på energimarknadsläget.

Wärtsilä har länge optimerat sin energianvändning. I det nya teknologicentret Sustainable Technology Hub på Vasklot i Vasa produceras el bland annat vid provkörningen av motorer.

En stor fabriksbyggnad vid vattnet.
Bildtext Wärtsiläs nya teknologicenter på Vasklot i Vasa invigdes tidigare i år.
Bild: Wärtsilä Oyj Abp

På årsnivå producerar Wärtsilä mer el än man konsumerar, men på timnivå är det mer komplicerat.

”Ibland levererar vi el till nätet och ibland köper vi el från nätet, men för teknologicentrets del kan vi i nödfall vara självförsörjande”, skriver Mäntymaa i ett e-postmeddelande.

Han hoppas att tillgången på el ska tryggas utan att priset stiger för högt.

”Stora nedgångar i tillgången på el skulle påverka produktionstakten, så det hoppas vi kunna undvika”, skriver Mäntymaa.

Olkiluoto 3 i nyckelroll

På Bolidens zinkfabrik i Karleby är energipriset en utmaning. Vd Antti Kontiainen säger att det skulle vara viktigt att energiproduktionen vid kärnkraftverket Olkoluoto 3 kommer i gång. Enligt planen ska det här ske i december när testperioden är slut.

– Det tar inte bort alla problem, men det skulle göra Finland självförsörjande på el, vilket skulle underlätta situationen, säger Kontiainen.

På fabriken i Karleby begränsar man redan produktionen under tider när elpriset är för högt. Pristopparna inträffar ofta på morgonen och under dagen.

Boliden i Karlebys nuvarande avfallsplats för farliga ämnen.
Bildtext Bolidens zinkfabrik i Karleby begränsar produktionen när elpriset är högt.
Bild: Boliden

Regelrätta nedkörningar av fabriken är något man helst undviker.

– I Karleby har produktionen körts ner två gånger på femtio år. Det är en väldigt stor operation och är inte lätt att göra, säger Kontiainen.

Spillvärme från fabriken utnyttjas även i fjärrvärmenätet, vilket är ytterligare en orsak till att man vill hålla produktionen i gång.

Unik situation

Också Stefan Sjöberg ser det som viktigt att Olkiluoto 3 kan börja producera el. I nuläget är planen att Mirka ska kunna hålla produktionen på en normal nivå i vinter.

– Som det ser ut nu tror jag nog att vi kan göra det. Jag uppfattar inte hotet om ransonering som akut, men man vet inte.

Han berättar att man har gått igenom sina beredskapsplaner och tittat på vad som i praktiken måste göras ifall det till exempel blir elstopp.

Enligt Sjöberg är det nästan en unik situation för industrin – både i Finland och utomlands – med många faktorer som påverkar samtidigt.

– Vi ser ännu effekter av coronanedstängningar och störningar i logistikkedjor och transportkedjor. Lägger man nya utmaningar ovanpå det här så blir det nog inte långtråkigt på jobbet.

Diskussion om artikeln