Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lyckas fotbollsdamerna hålla VM-drömmen i liv? Kvalmatchen mot Irland kan fälla avgörandet: "Läckert att matchen sålde slut så snabbt"

Från 2022
Emma Koivisto förbereder sig för en fotbollsmatch.
Bildtext Emma Koivisto känner många spelare i det irländska laget.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

I VM-kvalet gör Irland och Finland upp om andraplatsen i gruppen. Vid irländsk seger är det klappat och klart, annars avgörs allt i den sista kvalomgången om en vecka.

På torsdagskvällen står tunga poäng på spel i fotbollsdamernas VM-kval. Finland är, mer eller mindre, piskat att ta tre poäng borta mot Irland för att hålla VM-drömmen i liv.

Sverige har redan säkrat gruppsegern och en direkt VM-biljett, medan Irland och Finland gör upp om andraplatsen som resulterar i fortsatt kval.

Det är fördel Irland, inte minst med tanke på spelschemat i den sista omgången.

Förutsättningarna

Ställningen
2. Irland 11
3. Finland 10

Resterande matcher
1 september: Irland–Finland
6 september: Finland–Sverige
6 september: Slovakien–Irland

Vid lika poäng avgör inbördes matcher. Matchen Finland–Irland slutade 1–2.

Matchen spelas på Tallaght Stadium i Dublin och de 8 000 biljetterna sålde slut på nolltid.

– Själv får jag bara mer energi av en stor publik, säger Liverpoolbacken Emma Koivisto.

– Läckert att matchen sålde slut så snabbt. Även om vi är piskade att vinna förändrar det ingenting. Vi går in för att vinna alla matcher.

Om en vecka börjar den engelska ligan, Super League. Säsongen blir Koivistos tredje på de brittiska öarna och hon säger att 5–6 spelare i det irländska laget är bekanta.

Bekant tränare

Sommarens EM-slutspel var ingen fullträff för fotbollsdamerna och efter turneringen fick chefstränaren Anna Signeul gå. Marko Saloranta tog över som tillförordnad förbundskapten och matchen mot Irland är hans första som chefstränare.

– Det underlättar att alla vet vem "Make" är. Och vissa har i något skede spelat för honom, säger anfallaren Jenny Danielsson.

Jenny Danielsson avancerar med bollen.
Bildtext Jenny Danielsson (till höger) i Rangers bortatröja.
Bild: Luke Nickerson/Rangers WFC/Shutterstock/All Over Press

För en månad sedan blev det klart att Danielsson flyttar från svenska AIK till skotska Rangers. Efter tränarbytet i AIK, där Maiju Ruotsalainen fick gå, hade Danielsson svårt att passa in i de nya tränarnas pussel.

– Vi var helt enkelt inte eniga om allt som de hade planerat. I samband med EM hörde några klubbar av sig, och Rangers var mest intresserat, säger Danielsson.

De regerande skotska mästarna Rangers har inlett säsongen med fyra segrar och målskillnaden skrivs 29–0.

– Serien är fortfarande ojämn, men matcherna mellan de fem bästa är tuffa. Vi kan inte så där bara vinna ligan, säger Danielsson.

Matchen Irland–Finland, som börjar klockan 21.00 på torsdagskvällen, sänds i TV2 och på Arenan. Christoffer Herberts och Minea Lassas kommenterar på svenska.

Artikeln bygger på Jussi Vainikkas och Hinni Hirvonens artikel Helmarit tarvitsee torstaina ison voiton – Liverpoolin kopissa vitsailtiin ronskisti ennen Dublinin reissua: "Onneksi ei laitettu käytäntöön" för Yle Urheilu. Den bearbetade översättningen är gjord av Mattias Forsblom.

Diskussion om artikeln