Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jan Käcko bytte rävarna till solpaneler – pälsfarmen blev Purmo elpark på grund av kriget i Ukraina

Från 2022
Uppdaterad 01.09.2022 06:02.
Minkhus med solpaneler på.
Bildtext Jan Käcko har satsat 40 000 euro på solpaneler. Inom några dagar kopplar han upp sig till elnätet och börjar sälja.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

I stället för 480 avelshonor har Jan Käcko i Pedersöre numera 132 solpaneler på sin farm. Hittills är det ett tak som är fyllt med solceller, men det ska bli ett till – ifall det hela håller ihop över vintern, skämtar han.

Jan Käcko verkar vara en man med många idéer och rastlös läggning. Att rävfarmen i stället blev Purmo Elpark är den ryska presidenten Vladimir Putins fel, enligt Käcko. För då Putin anföll Ukraina insåg Käcko att det kommer dröja innan det blir riktigt bra för farmarna igen.

I mars slutade han med rävfarmen.

– Jag fick mycket överloppsenergi och abstinens då jag inte hade något att fundera på. Så jag funderade vad som skulle vara enkelt och ge lite pengar.

Man framför minkhus.
Bildtext Solpanelerna köpte han via en lokal entreprenör och det tog inte ens ett dygn från köp till leverens, säger Käcko.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Och så ville han göra något med anläggningen som förstås stod kvar.

– Då finns det något kvar som kanske höjer värdet på företaget. Det finns ganska många anläggningar som står tomma i Österbotten. Lägger man något i dem får de lite värde och det kan utvecklas till vad som helst.

Solpanelerna har 12 års garanti, men Käcko räknar med att de håller dubbelt så länge. Effekten lär minska men panelerna ska i alla fall betala tillbaka sig på 6–7 år, uppskattar Käcko.

– Panelerna ska ge 50 kilowatt. I projektplanen står det att vi ska göra ett till hus, men jag väntar till våren med det. Jag vill se hur det funkar och om allt står kvar hela året, det kostar ändå en del att laga det här.

Räknar inte med jätteinkomster

Kostnaderna är ungefär 40 000 euro för panelerna och så tillkommer en del utgifter då elbolaget ska byta till ledningar som räcker för att få ut elen i nätverket.

Man med elkablar i handen.
Bildtext Jag är ingen elgubbe, men kanske jag blir, skämtar Jan Käcko och visar var invertern ska finnas.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Men hur mycket kan du tjäna på det här?

– Det är det som är så jättebra, för ingen vet. Man kan i alla fall tjäna mer än räntan man får för att ha pengarna på banken.

I juli låg priset på i medeltal 22 cent per kilowattimme som såldes.

– Priset varierar från timme till timme. Det har varit 70 cent som högst per timme och då skulle jag vara jätterik och nöjd, men då skulle alla andra vara missnöjda så det skulle inte vara roligt.

Så länge solen gassar på finns alltså goda möjligheter, enligt Käcko.

– Jag räknar med att anläggningen betalar tillbaka sig på 6–7 år om man får cirka 10 cent per kilowatt. Så jag hoppas på 15 cent, så blir alla nöjda och inte avundsjuka.

Men nu blir det höst och vinter, kommer de alls att producera något då?

– Det är det jag ska se nu, om jag blir fattig under vintern. Nä, men det är två till tre månader som de inte producerar, men åtta månader som de producerar ganska bra.

Senast på måndag räknar han med att elbolaget har satt ner kraftigare ledningar så att han kan koppla upp sig mot elnätet.

Minkhus med solpaneler.
Bildtext På farmområdet finns 18 tomma hus, men bara två till fyra ska få solpaneler.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Känns det som att du har rätt timing med det här?

– Det är det som är det roliga med det; att man inte vet. Men som gammal farmare hoppas jag på ett stabilt pris.

Totalt har Käcko 18 mink- och rävhus vid farmen, och en lagerbyggnad som han tänker sig kan bli biogasstation.

Av husen är det bara ett fåtal som ska få solpaneler, men Käcko har förberett så att han i alla fall kan producera fyra gånger mer el än vad han börjar med nu.

– Jag är ingen "elgubbe" men kanske jag blir, jag har så stor kabel att det räcker till 220 kilowatt.