Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-rapport: Brott mot mänskligheten kan ha begåtts mot uigurer i Kina

En person i blå mask protesterar mot vinter OS i Peking och Kinas behandling av Uigurer genom att hålla upp en blå skylt med texten "No Rights, No Games" framför Bradenburger Tor i Berlin.
Bildtext Flera protesterade mot Kinas behandling av Uigurer under vinter-OS i Peking tidigare i år.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och möjligen brott mot mänskligheten har begåtts i Kinas uigurregioner, enligt en färsk rapport från FN:s människorättsorgan OHCHR.

Rapporten är skriven av organisationens chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet, och publicerades i samband med att hennes mandatperiod utgick i natt.

Under flera år har Kina anklagats för att fängsla över en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter i fångläger i Xinjiang-regionen i västra Kina. Kina kallar interneringscentren för utbildningscenter.

Det har även förekommit vittnesmål om att Kina utövar tvångssterilisering av uiguriska kvinnor.

Rapporten uppger att det finns trovärdiga indikationer på kränkningar av reproduktiva rättigheter.

Enligt rapporten är också anklagelserna om upprepad tortyr, påtvingade medicinska ingrepp och enskilda fall av sexuellt våld i häkten trovärdiga.

Folkmord nämns inte i rapporten

Rapporten uppmanar det internationella samfundet att omedelbart uppmärksamma regionens problem med kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

“Situationen i Xinjiang-regionen kräver omedelbar uppmärksamhet från den (kinesiska) regeringen, FN:s internationella organisationer, människorättssystemet och även från det bredare internationella samfundet”, heter det i rapporten.

Flera länder i väst har kallat Kinas behandling av uigurerna folkmord, men ordet nämns inte en enda gång i den 49 sidor långa rapporten.

En kvinna med medellångt hår och glasögon sitter vid ett bord med en mikrofon framför sig.
Bildtext Michelle Bachelet har kritiserats för sin hantering av Kina. Hennes mandatperiod gick ut i natt och hon ställer inte upp för en andra mandatperiod.
Bild: Martial Trezzini / EPA

Kina har försökt stoppa publiceringen av rapporten

Bachelet besökte Xinjiang i maj. Då väckte besöket kritik för att Kina skulle använda besöket för att rentvå sig och att Bachelet inte skulle få se den verkliga situationen i de uiguriska regionerna.

Bachelet försäkrade att dialogen med Kina varken innebar att man accepterar eller ser mellan fingrarna på situationen.

– Det hjälpte inte att vissa länder politiserade dessa allvarliga människorättsfrågor, sa Bachelet.

Kinas FN-ambassadör Zhang Jun sa innan rapporten publicerades att Kina starkt motsätter sig rapporten.

– Den så kallade Xinjiang-frågan är en helt politiskt motiverad falsk lögn som syftar till att underminera Kinas stabilitet och hindra Kinas utveckling, sa han.

Rapporten kom senare än väntat och enligt Bachelet var en av anledningarna till förseningen att den överlämnades till den kinesiska regeringen för eventuell övervägande.

Enligt Zhang har Kina inte sett rapporten.

Källa: STT, AFP