Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovanligt stor Finlandshajp i USA: "Aldrig tidigare har Finland fått lika mycket synlighet i amerikanska medier som i år"

Uppdaterad 01.09.2022 18:18.
Ovanligt stor Finlandshajp i USA - Spela upp på Arenan

Vad vet amerikanerna om Finland? Åtminstone betydligt mer än för ett år sen. För aldrig tidigare har Finland fått lika mycket synlighet i amerikansk media som i år, det säger man på Finlands ambassad i USA.

– Det skrivs så mycket positivt om Finland att man nästan blir generad, säger Pasi Rajala Finlands pressattaché i USA.

På den finländska ambassaden i Washington DC följer man noggrant med amerikanska medier, normala år får de leta efter artiklar som berör Finland. Men det här är inget normalt år.

– Den synlighet som Finland fått i år är nog helt unik. Inte har vi sett något i den här storleken tidigare. I samband med Vinterkriget 1939 skrevs det mycket om Finland, men inte närapå lika mycket som nu.

Inte nog med att det skrivs om Finland också ambassaden kontaktas.

– Journalister ringer och ber om information. Många vill också intervjua antingen presidenten, statsministern eller Finlands ambassadör i USA.

Pasi Rajala är pressattaché på Finlands ambassad i USA
Bild: Daniel Olin / Yle

Varför intresserar Finland?

Pasi Rajala säger att det stora intresset är en följd av flera nyheter i kombination med ett redan från tidigare gott renommé.

– Finland har traditionellt framställs som ett jämställt och lyckligt land med ett skolsystem i världsklass.

Men till följd av Ukrainakriget är det nu främst försvarsfrågor som intresserar.

– Det skrivs om Finlands långa gräns till Ryssland, om vår försörjningsberedskap och starka försvarsförmåga, köpet av amerikanska jaktplan. Men allra mest skrivs det om Finlands Natoansökan.

– Också vår statsminister är internationellt känd och når över den amerikanska nyhetströskeln.

"Gäller att smida så länge järnet är varmt"

Publiciteten har alltså väldigt långt handlat om försvarsfrågor, vissa amerikanska medier har till och med kallat finländarna för ett krigarfolk.

På ambassaden är följande utmaning att skapa en mer nyanserad Finlandsbild.

– Det ligger i allas intresse att förklara att vi är starka även inom andra områden än försvaret, att berätta om våra satsningar inom klimatarbetet, vårt teknologikunnande. Att Finland är ett land med hög levnadsstandard och ett bra land att investera i.

Rajala uppmuntrar alla hugade finländare att ta tillfället i akt. Speciellt med tanke på att konkurrensen om amerikanernas intresse är stenhård.

– Inte kommer detta intresset för Finland att vara för evigt, men just nu finns det en efterfrågan på Finland och det gäller att ta vara på den.