Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Under 25-åringar får nu gratis preventivmedel i Hangö och Lojo – i Ingå och Sjundeå har det erbjudits redan tidigare

Preventivmedel: p-piller, spiral, p-ring, kondomer och p-stav.
Bildtext Hangö och Lojo deltar i ett projekt där under 25-åringar får gratis preventivmedel. Det är Västra Nylands välfärdsområde som står bakom projektet. (Arkivbild)
Bild: Paula Collin / Yle

Från och början av september får under 25-åringar gratis preventivmedel i Hangö och Lojo. Det är ett försök som Västra Nylands välfärdsområde har startat.

Försöket pågår fram till slutet av augusti 2023 och betyder att invånare under 25 år, bosatta i Hangö, Vichtis, Högfors, Kyrkslätt och Lojo, som använder studerandehälsovården i kommunen får tillgång till preventivmetoder som spiral, p-stav, p-ring, p-piller och kondom.

Den lämpligaste metoden väljs ut tillsammans med en expert inom hälso- och sjukvården.

"Syftet med försöket är att ordna omfattande, smidiga och enhetliga tjänster som är lättillgängliga och som omfattar preventivmedel mot graviditet och könssjukdomar, rådgivning som främjar sexuell och reproduktiv hälsa och sexualundervisning", skriver Västra Nylands välfärdsområde i ett pressmeddelande.

Efter försöket fattas beslut om projektet blir permanent.

För tillfället kan personer under 25 år få gratis preventivmedel också i Sjundeå och Ingå. I Raseborg får under 20-åringar gratis preventivmedel.

Kommunernas preventivrådgivning och skol- och studerandehälsovårdarna ger mer information.

Försöket är en del av programmet Framtidens social- och hälsocentral.